≫ 

"Sve se može izdržati, osim braka bez ljubavi": Džejn Ostin bila je verena samo jedno veče

Šta je to što toliko očarava u delima Džejn Ostin? Koje vam je njeno omiljeno delo?

  • 7
Džejn Ostin Džejn Ostin / Foto: Wikipedia/Isaac Cruikshank

Džejn Ostin napisala je samo šest dovršenih romana, ali i to je bilo dovoljno da postane definicija perioda regenstva, poslednjih godina vladavine kralja Džordž III (1811-1820). Na sličan način kao što Šekspirovo ime u um doziva politiku i društvo elizabetanske Engleske, tako je i ime Džejn Ostin tesno vezano za socijalne norme, ponašenje, ukuse i modu džordžijanske Britanije.

Ovo je 10 činjenica o životu čuvene spisateljice.

Najbliža drugarica bila joj je sestra

Džejn Ostin bila je jedno od osmoro dece, a najbolja drugarica bila joj je njena sestra Kasandra, dve godine starija. Ni Kasadra, ni Džejn se nikada nisu udale, iako su u jednom trenu obe bile verene. Školovane u internatu, sestre su imale sklonost ka umetnosti - dok je Džejn pisala, Kasandra je slikala. Njene slike Džejn jedini su verni pokazatelji kako je ova autorka izgledala. Nakon Džejnine prerane smrti u 41. godini, Kasandra se postarala da romani "Pod tuđim uticajem" i "Nortengerska opatija" budu objavljeni.

Džejn Ostin Džejn Ostin / Autor: Kasandra Ostin

Roman "Gordost i predrasude" trebalo je da ima drugi naziv

Priču o Elizabet Benet, njenim luckastim sestrama i ponosnom gospodinu Darsiju Ostin je napisala između 1796. i 1797, kada joj je bilo samo 21 godina. Planiralada je da romanu da naziv "Prvi utisci" (First Impressions), naslov koji je imao smisla kada se uzme u obzir koliko su svi likovi pri prvom sustretu imali pogrešna mišljenja jedni o drugima. Ipak, prva verzija romana nije izdata. Ostin je roman objavila tek 1811. godine, nakon što je je veoma izmenila. Smatra se da je ime "Gordost i predrasude" inspirisalo poglavlje romana "Sesilija", autorke Fani Barni.

gordost i predrasude Iz filma "Gordost i predrasude" / Printskrin: Youtube/Movieclips

Džejn je zagovarala brak iz ljubavi i čvrsto se toga držala

Džejn je pisala svojoj sestri o mladalačkoj ljubavi sa Ircem Tomom Lefrojem. Smatra se da je flertovala sa muškarcem po imenu Semjuel Blakol. Jednom je bila zaprošena kada joj je bilo 27 godina. S obzirom na njenu finansijku situaciju i godine (po ondašnjim standardima već je bila stara devojka), pristala je. No, već sledećeg jutra povukla je pristanak.

- Sve se može preživeti i izdržati osim braka bez ljubavi - rekla je ona navodno svojoj nećaki.

Popularna, ali siromašna

Kao spisateljica, Ostin je zarađivala veoma malo, u šta je teško poverovati s obzirom da su njena dela i dalje čitana i prodavana. Za jedan deo knjiga uzimala je proviziju po prodatom primerku. Druge je prodavala direktno izdavaču, te je tako za "Gordost i predrasude" dobila samo 110 funti. Takva zarada bila je divljenja vredna za mladu ženu s početka 19. veka, ali nedovoljna da se od nje nezavisno živi u višoj srednjoj klasi. Nakon što je Ostin umrla, njeno malo imanje procenjeno je na manje od 800 funti.

Nije doživela svoju slavu

Iako su njene knjige dobro prodavana, Ostin je postala slavna tek nakon smrti. Mnoga njena pisma i spise članovi porodice su nehajno uništili, nastavivši svoje živote i ne sluteći da bi im samo nekoliko godina kasnije mogli doneti bogatstvo. Njena porodica sačuvala je uspomene na Džejn, srećom. Džejms Ostin Li, njen bratanac, napisao je njenu prvu biografiju 1869. godine, "Sećanja na Džejn Ostin". Zahvaljujući ovom opisu autorkinog života, ona je prepoznata kao hroničarka džordžijanske kulture.

Šarlota Bronte nije volela Ostin, Darvin je gutao njene romane

Šarlota Bronte, još jedna poznata engleska književnica, nije volela romane svoje mlađe koleginice. Godine 1848. pisala je da Ostin fale emocije i opisala njena dela kao "tačan dagerotipski portret običnog lica". Ne čudi što je, naspram njene gotske "Džejn Ejr", smatrala Džejnina dela banalnim. No, zanimljivo je da je jedan od Ostininih prvih obožavatelja bio Čarls Darvin. Da li bi i dalje bio da zna da je ga je Ostin zamenila na novčanici od 10 funti 2013. godine?

Nezavršeni roman prodat za preko milion funti

Između 1800. i 1805. Džejn i njena porodica živeli u Batu, mondenskoj banji u Engleskoj, prepunoj kupatila još iz doba Rimljana. Elegantne zgrade mermernih fasada privlačile su sam krem društva koji je ovde dolazi i iz zdravstvenih razloga, ali i da bude viđen. Ostin je često putovala, a malo pisala tokom ovog vremena. Započela je roman "Votsonovi", koji nikada nije završila, a koji je Bodlijan biblioteka u Oksfordu otkupila 2011. godine za više od milion funti.

Bat, Engleska Bat / Foto: Unsplash/Markus Leo

Nije bila majka, ali se ponosila time što je Tetka

Kao što je već rečeno, njenu prvu biografiju napisao je njen bratanac, a iako je  u njoj opisana po viktorijanskim standardima, nema sumnje da je Ostin volela i dobro poznavala svoje nećake. A imala ih je mnogo. Smatra se da su ćerke njenih sestara i braće inspirisale ženske likove u njenim kasnijim romanima. Ostin nikada nije bila majka, ali veruje se da je bila divna tetka. Godine 1815. pisala je svojoj bratanici koja je i sama postala tetka.

- Sada kada si postala Tetka, postala si osoba od izvesne važnosti koja pobuđuje inetersovanje šta god da radi. Uvek sam isticala važnost tetki i sigurna sam da ćeš ti raditi isto.

Umrla ju 41. godini, ali zašto, ne zna se

Godinu dana pre svoje smrti, Ostin se razbolela. U to vreme živela je i radila u Vinčesteru i, sudeći po njenim pismima, smatrala je da ima reumu. Ipak, istoričari umetnici i medicinski strušnjaci i dalje raspravljaju o preranoj smrti spisateljice. Jedni smatraju da je umrla od raka, drugi od Adisonove bolesti, poremećaja nadbubrežnih žlezda. Sahranjena je u Vinčesterskoj katedrali.

Ako volite "Damin gambit", svideće vam se i "Ema."

Više od 200 godina od njene smrti, Džejn Ostin uživa popularnost i priznanje koje nikada nije u životu. Njene reči su očarale, ostvestile i upoznale generacije i generacije sa džordžijanskom Engleskom.

U ekranizacijama njenih romana igrale su najveće filmske zvezde tog vremena, a poslednji film snimljen po njenom delu je "Ema." iz 2020. godine, u kome glavnu ulogu igra Anja Tejlor Džoj, koju dobro znamo kao Bet Harmon iz "Daminog gambita".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zaljubljena u Darsija

    11. januar 2021 | 19:01

    Najdrazi roman Dzejn Ostin mi je ubedljivo roman "Gordost i predrasuda". Pre 20-ak godina, kod nas je emitovana i serija snimljena po ovom romanu, sa Kolinom Firtom u glavnoj ulozi.

  • Nataša

    11. januar 2021 | 20:34

    Može. Izdržavam.

  • Au

    11. januar 2021 | 17:22

    Ma može bez ljubavi ali sa dosta para.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA