• 15

Učenik 5. razreda osnovne škole u Beogradu pročitao 300 knjiga za godinu dana

Denis Rahmanović, učenik petog razreda Osnovne škole „Jovan Ristić” u Borči, osvojio priznanje Biblioteke grada Beograda „Čitalac godine”

  • 15
Dečak čita knjigu

Foto-ilustracija: Shutterstock

„Čitalac godine”, prestižno priznanje koje dodeljuje Biblioteka grada Beograda, uručeno je Denisu Rahmanoviću, dečaku koji je pročitao oko 300 knjiga u protekloj godini. Na svečanosti povodom Dana Gradske biblioteke i njenog 90. rođendana, Denis je ponosno sedeo kao najmlađi nagrađeni, piše Politika.

Epidemija je uticala na život svih građana. Deca su uglavnom pohađala nastavu onlajn, imala su više slobodnog vremena, jedan period su provodila više vremena kod kuće, pa je Denis odlučio da ga provede uz kvalitetnu literaturu.

Mama i tata su mi čitali knjige za decu, slikovnice, a kada sam krenuo u prvi razred nastavio sam da čitam sam. Naučio sam slova već sa pet godina i tada sam zavoleo knjigu. U školi sam počeo da čitam lektiru. Branko Ćopić, Branislav Nušić, Uroš Petrović samo su neki od pisaca koje sam veoma rado čitao – započeo je priču mlađani Palilulac.

Njegove prve pročitane knjige bile su o Džeronimu Stiltonu, mišu novinaru koji se upušta u razne avanture i rešava misterije, autora Elizabete Dami. Pored tri stotine pročitanih naslova samo u prošloj godini, Denis je bio fasciniran serijom knjiga Rika Riordana „Persi Džekson i bogovi Olimpa”.

Oduševile su me još „Misija trio” Izabel Kanten, „Pet prijatelja” Inid Blajton, ali i knjige domaćih autora, naročito Nušićeve komedije, a poklonom Biblioteke grada u kom sam dobio dve knjige i dva atlasa obogatio sam kućnu kolekciju – naveo je Denis.

Školarci u današnje vreme najčešće čitaju postove sa Fejsbuka, opise slika sa Instagrama, a kada dođe vreme za školsku lektiru, na internetu se traži štivo, po mogućstvu, u što kraćoj verziji. Prepričane knjige, recenzije sa interneta, Denisu nisu naročito interesantne. Ovaj dečak više voli šuštanje stranica pod prstima nego zvuk kliktanja miša na računaru.

Škola je rezervisana za zbirke pripovedaka, bajki, pesme, priče... Ali, kada neko voli da čita, ne bira. Tako Denis s nestrpljenjem iščekuje časove srpskog jezika, a podrška mu ne manjka ni od nastavnice srpskog koju je odmah obavestio o prestižnoj nagradi.

Jedva čekam da se vratim u školsku klupu. Ova onlajn nastava je pomalo naporna, mislim da bi se moji vršnjaci uglavnom složili sa mnom. Na nekoliko sajtova pratimo nastavu, a i lakše je kada nastavnik stoji ispred nas. Naročito nama petacima koji smo sada dobili nove predmete – objašnjava učenik petog razreda Osnovne škole „Jovan Ristić” u Borči.

Knjige, knjiga, police za knjige, polica za knjige, kolekcija knjiga

Foto-ilustracija: Pixabay

Koliko ga čitanje zabavlja govori i činjenica da je neke knjige pročitao i po dva, tri puta. Naučnofantastični i avanturistički žanr mu za sada najviše prijaju. Nije isključeno da će, kako bude odrastao, više pažnje posvetiti nešto kompleksnijim sadržajima, uzimajući u obzir da voli književnost.

Knjige Dejvida Valijamsa mogu uvek da čitam. I svaki naredni put je kao prvo čitanje. To su sadržaji koji nikada nisu dosadni, pored neizostavnog Džeronima Stiltona i jedne od mojih najdražih kad sam bio mlađi, „Kućica na drvetu od 13 spratova” od Endi Grifits – rekao je mladi ljubitelj knjige.

Mladi danas malo čitaju. Uz malo podsticaja, kod nekih se javlja zainteresovanost i ona možda preraste u veliku strast. Ovaj simpatični dečak ima poverenja u knjigu i zna da ga nikada neće izneveriti, a ni on nju. Što je stariji, kaže on, sve će više čitati, razumeti i uživati u literaturi.

Dečak čita, čitanje, knjige, dete

Foto-ilustracija: Pixabay

Svestan sam da deca slabije čitaju. Ja to volim jer na taj način saznajem nove stvari koje nisam znao, doživljavam ono što se dešava junacima u knjigama, upuštam se u avanturu kao da sam deo priče. Imam nekoliko drugara koji vole da čitaju i sa njima često diskutujem o pročitanim knjigama, preporučujemo jedni drugima neke naslove. Ostali uglavnom više vole da igraju igrice – iskren je bio Denis.

Povodom Dana i obeležavanja devedesetogodišnjice Biblioteke grada, pored Denisove titule „Čitaoca godine” do 14 godina, dodeljene su i nagrade „Marija Ilić Agapova” – za najboljeg bibliotekara grada Beograda, „Gligorije Vozarović” – za najboljeg izdavača, nagrada za najčitaniju knjigu stranog autora, kao i Povelja za izuzetan doprinos.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    To znači da ima dobro pamćenje i inteligenciju, neka deca čitaju ali moraju da čitaju određene stranice više puta kako bi shvatila o čemu se radi i samim tim im čitanje deluje dosadno i naporno. Nije bitno koliko stranica ste pročitali, bitno je da izaberete knjigu koja vam je potrebna i za koju znate da ćete je pročitati do kraja. Ali svakako knjige se ne čitaju da bi se pročitale već da bismo nešto iz njih naučili ili iskoristili u životu i razgovoru, kao i da bi smo se zabavili, nasmejali itd. To što je u školi neophodno da znamo sve ne znači da je tako i kada čitamo iz hobija.

  • Dusan

    Bravo za decaka !

  • Nyx

    A on inace razume Nusica, ta nemojte molim Vas.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima