• 9

Uskrs: Koliko slavimo praznik, a koliko samo poštujemo običaje

Opus pesama projekta "Govorimo poezijom" koje govore o ljudskoj duši i poneko pitanje

  • 9

Jaje je simbol obnavljanja života i prirode, te nije čudo što se baš ono farba za Uskrs. Nakon ponosnog odnošenja pobede u tradicionalnom kucanju njima, ili možda, ipak, razočaranja usled gubitka meča, ali sve u svemu veselo provedenog dana, ostajemo sa sobom. Svojim duhom i telom i ležemo. Umorni. Kao da sav teret sveta nosimo mi. Da li tada razmišljamo o obnavljanju nažeg života i naše prirode, ili samo dočekujemo novi dan?

Video: Govorimo poezijom: Tijelo - Draško Sikimić

Iako je telo to koje nam je teško, duša je ta koja nas muči. Zašto nam je toliko teško da sebi vratimo život, entuzijazam, ono svoje JA koje nam nedostaje? Šta je ustvari to što je u nama? Šta zapravo nosi naša duša?

Video: Govorimo poezijom: Ako ti jave da sam pao - Dario Džamonja

Ma koje da smo vere, šta god da je to što nas vodi kroz život, koren svega je ljubav.

Glumac Hadži Nenad Maričić je u intervjuu za Telegraf.rs na pitanje kako se bori sa merama proteklih godinu dana, odgovorio:

- Borim se odgovornošću prema sebi i svojim bližnjima. I iznad svega vedrim duhom i druženjem. Ne smemo dozvoliti da nam ovo zatvaranje slomi dušu. Čuvajmo svoje živote, ali i svoje odnose.

Možda ovo ipak nije recept samo za proteklih godinu dana?

Video: Govorimo poezijom: Ljubav - Aleksa Šantic

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    Vaskrs, uskrs, voskresenije - su jedan isti praznik. Linkvistički su ispravna sva tri naziva. Uskrs je reč srpskog narodnog jezika. Nastao je u davna vremena prilagođavanjem onoga što je izgovoreno u crkvi. A pre svega, mislim da uopšte niste shvatili tekst, ako ste ga uopšte čitali.

  • Vuk

    Samo slavimo, žderemo i pijemo, a niko, NIKO nezna zašto i nezna PRAVI način obeležavanja verskog praznika, OBELEŽAVANJA, a ne slavlja?!

  • A. P

    Kod pravoslavaca se kaze Vaskrs. A kod katolika Uskrs. Hristos Vaskrse.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima