≫ 

Abdulrazak Gurna dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Laueratu će, uz najprestižniju književnu nagradu, biti dodeljena i svota od milion američkih dolara

  • 3
Abdulrazak Gurnah Abdulrazak Gurna / Foto: Profimedia/ Alamy/ Martina Bocchio

Abdulrazak Gurna ovogodišnji je laureat Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu koja je danas dodeljena u Stokholmu.

Pisac iz Zanzibara izabran je zbog svog "beskompromisnog i saosećajnog prodiranja u efekte kolonijalizma i sudbinu izbeglica u provalili između kultura i kontinenata.

Rođen je 1948. godine u Zanzibaru, a u Britaniju je došao 1968. godine kao student. Trenutno predaje na Univerzitetu u Kentu, dok je istovremeno i jedan od urednika magazina Wasafiri.

Njegova prva tri romana Memory of Departure (1987), Pilgrims Way (1988) and Dottie (1990) dokumentuju iskustvo imigranata u modernoj Britaniji iz različitih perspektiva. Njegov četvrti roman Paradise (1994) smešten je u kolonijalnu Istočnu Afriku tokom Prvog svetskog rata i bio je u užem izboru za Bukerovu nagadu.

Sledeće delo Admiring Silence (1996) donosi priču o mladom čoveku koji napušta Zanzibar i odlazi u Englesku, gde se ženi i postaje učitelj. Kada se posle 20 godina vrati u domovinu, povratak duboko utiče na njegove stavove o njegovom braku i samom sebi.

Roman By the Sea (2001) ispričan je iz perspektive Saleha Omara, ostarelog tražioca azila koji živi u Engleskoj, u gradiću na moru.

Abdulrazak Gurna živi u Brajtonu. Njegovi poslednji romani Desertion (2005) i The Last Gift (2011) bili u užem izboru za Književnu nagradu Komonvelta 2006. godine.

Kundera i Murakami ponovo bez nagrade

U uživo prenosu koji se emitovao na Jutjubu, Milan Kundera i Haruki Murakami najčešće su spominjani kao miljenici čitalaca.

Kao što smo pisali, kladionice su najviše šanse davale francuskoj spisateljici Ani Erno, čija su pojedina dela prevedena i na srpski jezik.

Takođe, šanse za osvajanje Nobelove nagrade za knjiženost davane su kanadskoj pesnikinji En Karson, japanskoj zvezdi Harukiju Murakamiju, Ruskinji Ljudmili Ulickaji, popularnoj Kanađanki Margaret Etvud...

Pisci kojima su se takođe davale velike šanse bili su i jugoslovenska i hrvatska spisateljica Dubravka Ugrešić, američko-srpski pisac Čarls Simić i južnoafrički autor hrvatskog porekla Ivan Vladislavić.

Laureatu Nobelove nagrade pripala je i svota od milion američkih dolara.

Podsetimo, prošlogodišnja dobitnica prestižne nagrade bila je američka pesnikinja Luiz Glik.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    7. oktobar 2021 | 13:20

    Хехе, чист енглез.

  • Terza

    7. oktobar 2021 | 13:34

    Pisac iz Zanzibara, od 1968. godine zivi u Engleskoj?

  • Čiča Miloje

    7. oktobar 2021 | 13:28

    Frof Vladislavić je bio Srbin iz Trebinja, služio je kao diplomata kod ruskog cara Petra Velikog i ima spomenik-bistu u Sremskim Karlovcima. Vladislavići su Srbi. Ovo bez mržnje prema bilo kome, čisto kao informacija ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA