Najbolja parodija self-help žanra: Ako želite da učinite sebi život nepodnošljivim, ovo je prava knjiga za vas

Pol Vaclavik, austrijski psiholog, objavio je verovatno prvi priručnik sa uputstvima za promovisanje sopstvene nesreće, uspešnu parodiju self-help žanra. Knjigu možete kupiti sa specijalnim popustom od 20% ukoliko prilikom kupovine na sajtu ukucate kod telegraf

  • 0
Kako postati nesrećan bez tuđe pomoći naslovnica Foto: Promo

"Mora se priznati da na svetu postoji priličan broj ljudi kojima je priroda podarila talenat da sami stvore svoj mali, lični pakao. Ali još je više onih kojima je neophodna pomoć i podrška. E, njima je i namenjena ova knjiga, u nadi da će im ona poslužiti ne samo kao početni kurs nego i kao praktični priručnik."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Kontrast izdavaštvo (@kontrast_izdavastvo)

Pol Vaclavik (1921–2007), austrijski psiholog, objavio je verovatno prvi priručnik sa uputstvima za promovisanje sopstvene nesreće, uspešnu parodiju self-help žanra. Vaclavik u ovoj kratkoj, šarmantnoj knjizi raskida sa idejom da je cilj ljudskih bića težnja za srećom. Kroz metafore, aforizme, anegdote, primere i vežbe, na zabavan i ironičan način, Vaclavik vas uči kako da najbolje i najbrže sebi zagorčate život:

Kao pouzdan vodič ka nesreći mogu poslužiti narodne poslovice i izreke. Narodna mudrost, kao izraz takozvanog zdravog razuma ili nekog tajanstvenog instinkta istine, krije za nas neiscrpan izvor nadahnuća. Osnovno je ne obraćati pažnju na to što se za svaku od ovih izreka uvek može naći druga, sa potpuno drugim značenjem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A post shared by Kontrast izdavaštvo (@kontrast_izdavastvo)

Uzmimo, na primer, izreke Ko se čuva i bog ga čuva i Sreća prati hrabre, ili Što je brzo, to je i kuso i Gvožđe se kuje dok je vruće. Treba, jednostavno, jednom zauvek izabrati jednu ovakvu izreku i načiniti od nje glavni orijentir svakodnevnog ponašanja, svoj kredo, simbol sopstvenog ja. Potom je lako doći do ubeđenja da na svetu postoji samo jedno pravilno gledište koje se, nekom čudnom slučajnošću, poklapa sa vašim. A odatle je samo jedan korak do konstatacije da je svet ustrojen pogrešno i da se u njemu sve dešava naopačke."

Kako postati nesrećan počiva upravo na slobodi da se poigramo sa besmislenim i iracionalnim postupcima kojima sabotiramo sebe, ne prezajući od hvatanja u koštac sa prošlim, sadašnjim i budućim umišljenim problemima. Ukoliko želite da učinite sebi život nepodnošljivim, ovo je prava knjiga za vas.

Knjigu možete kupiti sa specijalnim popustom od 20% ukoliko prilikom kupovine na sajtu ukucate kod telegraf.

Kao i uvek, prilikom poručivanja možete napisati posvetu, a Kontrast će je odštampati na prvoj stranici knjige koju poručujete. Na taj način, knjiga postaje unikat.

Takođe, ukoliko želite da izbegnete troškove poštarine, možete nas posetiti izdavača i u kancelariji u Kralja Milutina 37/17 (VI sprat) i knjigu kupiti na licu mesta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA