≫ 

"Zaista je obradio mnoge teme": Mika Antić je svojim delima ušao u legendu

- Uneo je jedan novi pesnički postupak u književnosti za decu, a to je neizrecivost - rekao je prof. dr Valentina Hamović, sa Učiteljskog fakulteta u Beogradu

  • 0
Miroslav Mika Antić Printskrin: YouTube/rakovac1

Pesnik, slikar, filmski stvaralac, novinar Miroslav Mika Antić, od čijeg rođena je prošlo 90 godina, bio jedan od najznačajnijih umetnika na ovim prostorima, a njegova dela se i dan danas citiraju.

"Plavi čuperak" i "Garavi sokak" su neke od njegovih pesama koje postale i ostale vanvremenske.

- Ja se razlikujem od drugih dečjih pesnika po tome što ja pravim pesme za onaj srednji uzrast, fine dečake i devojčice koji se nalaze na nekom mostu između detinjstva i mladosti - rekao je svojevremeno Mika Antić.

Njegovo delo i dan danas se čuva.

- Zaista je obradio mnoge teme. Možda najbitnije i najrelevantnije su one u književnosti za decu, jer je, recimo, rodonačelnik ljubavne poezije za decu, što je do tog momenta bilo nezamislivo. Uneo je jedan novi pesnički postupak u književnosti za decu, a to je neizrecivost - rekao je za RTS prof. dr Valentina Hamović, sa Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

Dela Mike Antić i dan danas dolaze do čitalaca.

- Vodimo računa da su to izdanja koja su bila uobličena za vreme života Miroslava Antića, dakle u obliku u kojem je on želeo da se knjige pojave, i naravno trudimo se da ispravimo svaku grešku na koju smo mogli da naiđem - rekao je Zoran Penevski, urednik u izdavačkoj kući "Laguna".

Kako navodi RTS, u planu je objavljivanje Antićevih pozorišnih tekstova, poema, filmskih scenarija i reportaža.

Video: Govorimo poezijom: Krila Miroslav Mika Antić

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA