≫ 

Otkrivene tajne logora o kom se ćutalo do Titove smrti: Knjiga "Goli otok - istorija" objavljena u Srbiji

Knjiga je objavljena u izdanju Vukotić Media i u februaru će imati promociju u Beogradu

  • 5
Goli otok Foto: Shutterstock

- Tu su nas izbacili van, onda su nas poskidali na golo, otjerali nas dole u zaliv u vodu. I onda je neki mali zdepasti milicajac zapovedio svi da se zagnjurimo i da ne izlazimo dok on ne kaže, a mi to nismo mogli čuti, naravno. Sam ulazak u vodu je bio vrlo prijatan jer je bila velika vrućina. E sad, tko je izdržo – izdržo, tko nije – nije, a on nam se gore smije jer eto neki nisu imali zraka niti su čuli kada bi on rekao ‘izlazi’. To je bio partizanski humor.

Tako počinje samo jedno od brojnih svedočanstava golootočana koje je prilikom dugogodišnjeg rada prikupio istoričar Martin Prevešić. Najpre za svoj doktorski rad, a potom za knjigu "Goli otok - istorija", ovaj profesor Filozofoskog fakulteta u Zagrebu istraživao je tajna dokumenta udbe o Arhipelagu Goli, razgovorao je i sa bivšim logorašima, ali i sa nekadašnjim generalom Udbe Jovom Кapičičem.

Goli-otok Foto: Promo/Vukotić media

Knjiga „Goli otok – istorija“ Martina Previšića podigla je prašinu u Hrvatskoj, a odnedavno je objavljena i u Srbiji. Treba napomenuti da je skoro 13.000 ljudi, najviše iz Srbije i Crne Gore prošlo je kroz sistem logora Goli Otok.

U pitanju je prva celovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša.

Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije. Potresna svedočanstva logoraša vode čitaoca kroz golootočku priču,smeštaju se u kontekst i vreme bacajući novo svetlo na prelomne događaje započete Rezolucijom Informbiroa 1948.

Previšić je prvi autor koji je koristio bogate i tek sada dostupne arhivske zbirke u Zagrebu i Beogradu kako bi, pored mnoštva intervjua koje je obavio s bivšim logorašima, došao do precizne i zaokružene slike o Golom otoku. Detaljno je prikazano na koji način je logor funkcinisao, kao i smisao i kontekst u kojem je otvoren i zatvoren, a opisano je, takođe, kako se njegov efekat produžio i nakon zatvaranja, i to za pojedinca kao i za tadašnje jugoslavensko društvo.

Martin Previšić je čitavu priču o Golom otoku podigao na jednu novu razinu. Ovu knjigu krase vrline koje prevazilaze korišćenje novih izvora, a to je snažan autorski pečat.

Knjiga je objavljena u izdanju Vukotić Media i u februaru će imati promociju u Beogradu.

Video: Svetozar Cvetković: Ove godine snimam film o Golom otoku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • igor

    25. januar 2023 | 16:40

    80% tamo bili Srbi i Crnogorci acuvaria cuvari hrvati muslimani.Begaj bre zgadio mi se komunizan i copavi zagorac

  • nesha

    25. januar 2023 | 21:15

    Mora da ima neke strašnije priče od ove sa ronjenjem. Ovo je u rangu zezanja guštera u JNA.

  • Veteran

    25. januar 2023 | 19:40

    Nikako da naučimo da nam Rusi nisu braća. 1948 su nam uveli sankcije,blokirali granice i ubili mnogo vojnika na granicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA