≫ 

Vreme čitanja: oko 7 min.

Jelena Bačić Alimpić "pobedila" Mešu Selimovića: Ovo su najčitanije knjige u 2022. u srpskim gradovima

Vreme čitanja: oko 7 min.

Infografika pokazuje koji su pisci u srpskim gradovima prednjačili, pogledajte dobro spisak

  • 12
Najčitaniji pisci u srpskim bibliotekama, grafika Ilustracija: Telegraf/Ata Images/Stefan Tomašević/Mateja Stanisavljevic/Roni Rekomaa / Shutterstock Editorial / Profimedia/Tanjug/Arhiva/Wikimedia Commons/A.F. Bradley, New York/Public domain/steamboattimes.com/Beao

Miodrag Majić, Dejan Tiago Stanković, Jelena Bačić Alimpić i Milena Marković najčitaniji su pisci u Srbiji. Njihove knjige najmanje su vremena provodile na policama biblioteka dok sledeći čitalac nije došao po njih.

Ipak, ukusi se razlikuju širom naše zemlje, te autori koji su vrlo traženi u Beogradu i Novom Sadu nisu toliko popularni u drugim gradovima. Ponegde se stari klasici ravnopravno "bore" sa novom beletristikom, a drugde se prednost daje lokalnim piscima.

Ovako je Srbija čitala 2022. godine.

Beograd - Centralna biblioteka, Biblioteka Grada Beograda

"Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića najčitaniji je roman domaćeg autora u srcu prestonice, a prate ga "Deca" Milene Marković, "Beograd kroz ključaonicu 100 kuća" Nenada Novaka Stefanovića, "Solunska 28" Neleta Karajlića i "Ostrvo pelikana" Miodraga Majića.

Dejan Tiago Stankovic Dejan Tiago Stankovic preminuo je nedavno / Foto: Ata Images/Stefan Tomašević

Veoma raznolik bio je izbor stranih autora, sudeći po kome Beograđani jednako vole i dobru misteriju i ljubavne priče. Tako su se na njihovim listama pročitanih knjiga naječšće nalazili "Kuća glasova" Donata Karizija, "Žrtva 2117" Jusi Adler-Olsen, "Tamo gde rakovi pevaju" Delije Ovens, "Rituali vode" Eve Garsije Saens de Urturi, "Ugorov Paganini" Laša Keplera.

Međutim, tu su bili i satirčini roman "Uzmenireni ljudi" Frederika Bakmana (autora globalnog hita "Čovek po imenu Uve"), irska zvezda Sali Runi i njeni "Normalni ljudi", "Tanušna morska latica" Borhesove naslednice u magijskom realizmu, Izabele Aljende" i "Dani napuštenosti" misteriozne Elene Ferante.

Sali Runi Sali Runi / Printskrin: Youtube/ Louisiana Channel

Kada je o deci reč, najmlađe Beograđane je, a ispostaviće se i ostatak zemlje, izrazito privukla dirljiva priča o prijateljstvu usamljenog dečaka Agija i luckaste starice Eme - "Agi i Ema" Igora Kolarova.

Istakli su se i romani Jasminke Petrović "Leto kad sam naučila da letim" i "O dugmetu i sreći", ali i "Kaljavi konj" Vesne Aleksić i "Misija: Muzej" Ivane Nešić.

Pirot - Narodna biblioteka

U Pirotu kažu da je kod njih situacija specifična - zbog velikog interesovanja za manifestaciju "Čitalačka značka", koja se održava 13 godina zaredom, najtraženiji su pisci za decu.

- Najčitanije knjige bile su dečje - "Sudbina jednog Čarlija" Aleksandra Popovića, "Poštovana deco" Duška Radovića, "Priča o Tataliji" Vesne Aleksić.

sudbina jednog čarlija Foto: Zavod za udžbenike

Međutim, i odrasli čitaju. Kao i u drugim sredinama, popularna je irska spisateljica Lusinda Rajli, ali i ruski autor (policijski specijalac i ratni dobrovoljac) Zahar Prilepin. Traže se svi naslovi Ju Nesbea, Harlana Kobena, a lepo je što Sali Runi ("Razgovori s prijateljima", "Normalni ljudi"), koju mnogi smatraju prvom velikom spisateljicom generacije milenijalaca, ima i u Pirotu svoje obožavatelje.

Negotin - "Dositej Novaković"

Miodrag Majić, Jelena Bačić Alimpić, Srđan Valjerević najviše su privlačili Negotince u biblioteku prošle godine.

Miodrag Majić Miodrag Majić / Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

- Pomogne uvek i NIN-ova nagrada, te su "Deca" Milene Marković takođe bila vrlo tražena - rekli su za Telegraf.rs u biblioteci.

Što se stranaca tiče, serijal "Sedam sestara" Rajlijeve i Nesbeovi krimi romani najbrže nestaju sa polica, što ne čudi s obzirom na to ko najviše posećuje biblioteku.

- Zaposleni i penzioneri. Srednjoškolci čitaju najmanje, oni uglavnom traže isključivo lektire.

Čačak - "Vladislav Petković Dis"

Od tri Majićeva romana, "Ostrvo pelikana" najviše privlači Čačane. Da li je popularna predstava Narodog pozorišta, za koju ne možete mesecima unapred da nađete kartu, učinila svoje, tek "Godine vrana" Siniše Kovačevića ovde se vrlo rado čitaju.

Orhan Pamuk Orhan Pamuk / Foto: Ozan KOSE / AFP / Profimedia

Ljubavna priča smeštena u Sarajevo 1922. godine, "Njegove bele rukavice", naročito je traženo štivo Jelene Bačić Alimpić, ali i genijalni romani Orhana Pamuka.

Izbor najmlađih Čačana je naročito zanimljiv. Na prvom mestu su "Hajduci" Branislava Nušića, na drugom "Agi i Ema" Igora Kolarova, ali i pet naslova Jasminke Petrović - "Leto kad sam naučila da letim" "Hoću kući!" "Mene je teško ne voleti" "Od čitanja se raste", "O dugmetu i sreći"... "Svemirski zmaj" Dušana Kovačevića, i "Boje drugarstva" Gorana Markovića takođe su privukli pažnju.

Novi Pazar - "Dositej Obradović"

Novopazarci naročito cene pisce koji su rođeni u njihovm gradu, te je misaoni roman Enesa Halilovića "Ako dugo gledaš u ponor" bio najtraženiji naslov u 2022. godini.

Uz to, preplet savremene i priče iz 13. veka "40 pravila ljubavi" Elifa Šafaka i "Zeleno busenje" Edhema Mulabdića, koje prikazuje promene u Bosni kada Austrougarsko carstvo zameni Otomansko, punili su čitalačke kartice u Novom Pazaru.

Enes Halilović Enes Halilović / Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Pazarci su jedni drugima preporučivali i "Konak" Ćamila Sijarića, "Tihog pacijenta" Aleksa Majklidisa i "Kaznu za greh" Jelene Bačić Alimpić.

Zakarija Tamer, prvi arapski pisac koji je počeo da piše knjige za decu, dopro je do srca najmlađih Pazaraca, koji su najviše pozajmljivali "Moju nevidljivu drugaricu", ali i "Agija i Emu" Igora Kolarova.

Kragujevac - "Vuk Karadžić"

Najčitanije knjige Pozajmnog odeljenja za odrasle korisnike u 2022. godini bile su sledeće: "Deca" Milene Marković, "Smrtni ishod atletskih povreda" Milice Vučković, "Ostrvo pelikana" Miodraga Majića, "Godine vrana" Siniše Кovačevića, romani Dejana Tiaga Stankovića, "Estoril" i "Zamalek", kao i Bekima Sejranovića i Bojana Ljubenovića, rekli su nam iz biblioteke "Vuk Karadžić".

Milena Marković Milena Marković / Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Od stranih autora, to su bila dela nobelovaca: Petera Handkea, Orhana Pamuka i Olge Tokarčuk. Među traženima su i dela Elene Ferante, Frederika Bakmana i Lusinde Rajli.

Veoma su čitana i dela epske i naučne fantastike i stripovi, kao i kriminalistički romani Donata Кarizija i Tes Geritsen, dodali su bibliotekari sa Pozajmnog odeljenja.

- U Dečijem odeljenju naše biblioteke najčitanija su sledeća dela: "Dugo mačje leto" Vesne Aleksić, "Leto kad sam naučila da letim" Jasminke Petrović, kao dela iz serijala "Isidora Mun" Harijet Mankaster.

Novi Sad - Gradska biblioteka

Novi Sad donosi osveženje kada je reč o najtraženijem domaćem autoru. Verovali ili ne, u pitanju je Meša Selimović.

Selimovićeva "Tvrđava" prva je na listi najčitanijih, a prate je "Ostrvo pelikana" Miodraga Majića, "Kofer iz Berlina" Jelene Bačića Alimpić, "Ljudi bez grobova" Enesa Halilovića, "Zamalek" Dejana Tiaga Stankovića i "Osinje gnezdo" Vlade Arsića.

Serijal "Sedam sestara" i ovde je dominantan kada su dela stranih autora u pitanju, pored svih romana Ju Nesbea, "Slepila" Žoze Saramaga i "Poruke u boci" Jusli Adler-Olsen.

Dok je NIN-ova nagrada skoro svuda uticala na izbor čitalaca, jedino je u Novom Sadu isti uticaj imala Nobelova, te se ovde tražio roman Ani Erno "Mesto pod suncem".

Ani erno nobelova nagrada za knjizevnost Ani Erno / Foto: Tanjug/AP

Drugačiji ukus od ostalih grade i najmlađi Novosađani, te su samo ovde najtražnija dela "Roman o mojoj glavi" Sonje Ćirić, "Deca čitaju srpsku istoriju" Slobodana Stanišića i "Sve što (ni)sam" Dragane Mladenović.

Inače, Gradska biblioteka u Novom Sadu jedna je od najvećih u našoj zemlji. Godišnje se u biblioteku upiše blizu 27.000 članova, a statistika pokazuje da je među čitaocima najviše Novosađana između 30 i 45 godina.

Vranje - "Bora Stanković"

Prema podacima koje je saopštila bibliotekarka JU „Bora Stanković“, najčitanija knjiga u 2022. godini bila je roman "Medvedgrad" autora Frederika Bakmana, dok je od domaćih autora jedino u Vranju od "Ostrva pelikana" bilo traženije drugo delo Miodraga Majića - "Deca zla". 

Frederik Bakman Frederik Bakman / Foto: Wikipedia/Albin Olsson

-  Čitaoci su se interesovali i za klasike poput "Ubiti pticu rugalicu" autorke Harper Li. Mlađi čitaoci su znatiželjno čitali roman o avanturama devojčice Isidore Mun, autorke Harijet Mankaster, kao i "Lesi se vrača kući" i "Dnevnik Ane Frank".

Subotica - Gradska biblioteka

Na listi od deset najčitanijih knjiga na srpskom jeziku u 2022. godini u Gradskoj biblioteci Subotica prvo mesto zauzela je Jelena Bačić Alimpić sa romanom "Nisam kriva".

Jelena Bačić Alimpić Jelena Bačić Alimpić / Foto: ATA Images

Drugo je pripalo romanu "Njegovo srce" spisateljice Bler Holden, a treće mesto romanu "Noćni šaptač" Aleksa Norta.

Lusinda Rajli se može nazvati jednim od omiljenih stranih pisaca u Srbiji, jer njen serijal "Sedam sestara" i u Subotici zauzima visoko četvrto mesto, i nalazi se ispre "Na tajnom zadatku" Danijele Stil, "U jesen" Karla Uve Knausgora i "Čovek po imenu Uve" Fredrika Bakmana.

Osmo mesto zauzelo je "Kraljevstvo" autora Ju Nesbea, deveto "Patrijarhova jesen" Gabrijela Garsija Markesa, se na listi našao i jedan klasik -"Majstor i Margarita" autora Mihaila Bulgakova.

Zrenjanin - "Žarko Zrenjanin"

Baš kao i u Zaječaru, Majdanpeku, Kladovu, Donjem Milanovcu, u Zrenjaninu je najčitanija bila Lusinda Rajli i njenih "Sedam sestara".

Lucinda Riley, Lusinda Rajli Lusinda Rajli / Foto: Roni Rekomaa / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ostatak liste se ne razlikuje mnogo po naslovima koji su popularni i u drugim delovima zemlje. Na njemu su "Ostrvo pelikana" Miodraga Majića, "Žeđ" od Jua Nesbea, "Lažljivi život odraslih" Elene Ferante i "Katedrala na moru" od Ildefonsa Falkonesa.

Tako je i na Dečjem odeljenju, gde dominiraju Jasminka Petrović i "Leto kad sam naučila da letim", "Ne otvaraj ovu knjigu" Endi Li, "Isidora Mun slavi rođendan" Harijet Mankaster, "Deda u bekstvu" Dejvida Vilijamsa i "Peca i šumski orkestar", inače zvučna slikovnica.

Šta ste vi čitali tokom 2022. godine? Ostavite nam preporuke u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA