Vreme čitanja: oko 1 min.

Vikipedija na srpskom jeziku slavi 20 godina postojanja: Ovi članci su bili najtraženiji u januaru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proslavi će prisustvovati urednici i urednice Vikipedije, partneri i saradnici Vikimedije Srbije, kao i brojni volonteri uključeni u aktuelne projekte

  • 0
Wikipedia Foto: Printskrin/Wikipedia home page

Vikipedija na srpskom jeziku proslavlja jubilej. Dve decenije postojanja projekta, volonterskog rada i vremena, mnogobrojnih članaka i slobodnog sadržaja, biće obeležene proslavom u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom (SKIP) centru. Rođendan se organizuje u sredu, 22. februara, od 18 časova.

Vikipedija je, kao projekat i ideja, pokrenuta 2001, kada je nastala engleska verzija. Dve godine nakon toga, kreirana je Vikipedija na srpskom i to 16. februara. Budući da se radi o volonterskom projektu koji je tada bio pionirski, veliku zahvalnost treba odati dobrovoljcima, poput Nikoli Smolenskom, koji je dovršio prevod glavne strane, nakon što je istu napravio anonimni korisnik iz Nemačke. Prvi članak na Vikipediji na srpskom bio je GNU FDL, koji je napisao Filip Brčić, 26. juna. Članci su na početku bili pisani samo ćirilicom, a od 3. marta 2006. godine je uveden softver koji je preslovljavao tekst sa ćirilice na latinicu i obrnuto, pa je i latinično pismo postalo ravnopravno. Osim što se uređuje u kodu, intergisan je i Vizuelni uređivač, koji čini rad na Vikipediji intuitivnijim i lakšim. Za novajlije je osmišljen program mentorstva preko kog mogu dobiti savete od iskusnih urednika i urednica po pitanju pravila, strukture članaka, referenciranja i rešavanja nedoumica.

Vikipedija na srpskom danas broji 670 hiljada članaka, trenutno zauzima 21. mesto od svih jezičkih verzija Vikipedija, ima preko 320 hiljada registovanih korisnika, a mesečno oko 850 njih napravi najmanje 5 izmena u okviru članaka. Najposećeniji članci u januaru bili su Sveti Sava, Ubice mog oca (6. sezona), Vera Pešić, Kljun (TV serija) i Bogojavljenje. Takođe, samo u januaru 2023, imala je ukupno preko 65 miliona pregleda.

Proslavi će prisustvovati urednici i urednice Vikipedije, partneri i saradnici Vikimedije Srbije, kao i brojni volonteri uključeni u aktuelne projekte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA