Vreme čitanja: oko 1 min.

"Mladi dolaze" – Praznik poezije i mladosti u Udruženju književnika Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovim praznikom poezije i mladosti, moderirao je Vidak Maslovarić, urednik tribina i potpredsednik UKS-a, uz pomoć Gordane Vlajić, zamenice predsednika Udruženja književnika Srbije.

  • 0
Osmi mart, Udruženje književnika Srbije Foto: UKS

U skladu sa tradicijom koju neguje, Udruženje književnika Srbije je i ove godine prigodnim programima obeležilo Međunarodni dan žena, ali sa inovacijama kakve je svojim dolaskom na čelo ovog najstarijeg esnafskog udruženja, novo rukovodstvo i najavilo.

Nakon što je u Svečanoj sali Udruženja književnika Srbije, kao i prethodnih godina, održana Osmomartovska tribina koja je okupila dvadesetak članica Udruženja književnika koje su govorile svoju poeziju, publici su se, u okviru projekta „Mladi dolaze“, predstavile i studentkinje druge godine glume Fakulteta dramske umetnosti u Beogradu, klase profesora Predraga Benčine: Nina Nedić, Helena Pavić, Olja

Nikolić, Hristina Tatić i Nevena Ignjatović.

Osmi mart, Udruženje književnika Srbije Foto: UKS

Mlade umetnice su program osmislile i posvetile poeziji nekadašnjih i savremenih srpskih pesnikinja. Izuzetno nadahnuto su govorile stihove i segmente životopisa Jelene Mrnjavčević (Jefimije), Milice Stojadinović Srpkinje, Drage Dimitrijević Dejanović, Jelene Dimitrijević, Danice Marković, Anice Savić Rebac, Jele Spiridonović Savić, Mire Alečković, Jelene Lengold, Grozdane Lalić i Milene Marković. Recital su dopunile starim i popularnim pesmama, tako da su pored glumačkog, pokazale i svoje pevačko umeće.

Osmi mart, Udruženje književnika Srbije Foto: UKS

"Kroz projekat „Mladi dolaze“, koji postoji bezmalo celu deceniju, Udruženje književnika Srbije daje šansu mladima da iskažu svoj talenat i rad, a pojedini mladi pesnici su i svoje prve knjige objavili zahvaljujući ovom projektu. Posebno mi je drago što su neki od njih danas članovi Udruženja književnika Srbije", rekla je Grozdana Lučić, književnica i rukovodilac Radne zajednice Udruženja književnika Srbije, koja je ovaj projekat osmislila i pokrenula i koja je budućim glumicama najavila nastavak saradnje naglašavajući da su im vrata Udruženja književnika Srbije uvek otvorena.

Inače, ovim praznikom poezije i mladosti, moderirao je Vidak Maslovarić, urednik tribina i potpredsednik UKS-a, uz pomoć Gordane Vlajić, zamenice predsednika Udruženja književnika Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA