≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Georgi Gospodinov dobitnik Bukerove nagrade za 2023. godinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Roman "Vremensko sklonište" govori o otvaranju "klinike za prošlost" koja obećava isceljujući tretman za obolele od Alchajmerove bolesti

  • 0
Georgi Gospodinov Foto: Profimedia/Newscom/Landmark Media/Steve Bealing

Geopoetikin pisac Georgi Gospodinov sa svojim romanom "Vremensko sklonište" ("Time Shelter") dobitnik je Međunarodne Bukerove nagrade za 2023. godinu, saopštili su iz Geopoetike.

Geopoetika, koja je ujedno bila i prvi Gospodinovljev izdavač u svetu, van bugarskog jezika ("Prirodni roman", 2001), uveliko radi na njegovom prevodu, koji bi vrlo skoro trebalo da bude dostupan domaćoj čitalačkoj publici.

Do sada je Geopoetika objavila pet dela Georgi Gospodinova - romane "Prirodni roman" (2001), "Fiziku tuge" (2013) i zbirke priča "I druge priče" (2011), "I sve postade mesec" (2016), "Sva naša tela" (2019).

Roman "Vremensko sklonište" govori o otvaranju "klinike za prošlost" koja obećava isceljujući tretman za obolele od Alchajmerove bolesti: svaki sprat predstavlja jednu deceniju bolesti, a pacijenti bivaju poslati u prošlost. Književni kritičar Patrik MekGinis je u svom prikazu knjige u Gardijanu napisao da je "Vremensko sklonište" "vanvremenski roman".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA