Vreme čitanja: oko 1 min.

Jovici Aćinu dodeljena nagrada "Moma Dimić" za 2023. godinu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odluku žirija je saopštio književnik i profesor dr Mihajlo Pantić

  • 0
Knjiga Foto: Pixabay

Književnik Jovica Aćin je primio nagradu "Moma Dimić" za 2023. godinu na tradicionalnoj manifestaciji “Dani Milovana Vidakovića” u Sopotu.

Nagradu u porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla u selu Nemenikuće nadomak Sopota uručio je predsednik Gradske opštine Sopot Živorad Milosavljević, a odluku žirija je saopštio književnik i profesor dr Mihajlo Pantić, saopsstili su organizatori.

Dobitnik ovogodišnje književne nagrade je osvojio to prestižno priznanje za svoju novu zbirku pripovedaka „Banja”.

“Pripovetke su napisane na način naročitog pripovedanja znanja koje se ukršta sa nesvakidašnjom maštovitošću, spremnom da u narativnom činu predstavi realni svet, ali i da prekorači njegove granice”, zapisao je žiri u svom saopštenju.

Prema njihovim rečima, Aćin je pripovedač koji zahvaljujući svom jezičkom i oblikovnom umeću uspeva da “upotrebom dokumentarnih detalja i istorijskih činjenica, stvara dela kojima se potvrđuje da je kultura, pođednako nacionalna i svetska, u našem dobu podloga gotovo svakog uspešnog književnog dela".

Ova književna nagrada se dodeljuje bijenalno za prozno delo, bez obzira na žanr (putopis, esej, roman), koje na umetnički relevantan način ostvaruje veze sa drugim kulturama.

Žiri za dodelu Nagrade „Moma Dimić” radio je u sledećem sastavu: Jasmina Ninkov (predsednik), Sanja Milić, Slađana Ilić, Živka Maričić i Mihajlo Pantić.

Manifestacija Dani Milovana Vidakovića ove godine je održana 27. put, u organizaciji Biblioteke grada Beograda, Gradske opštine Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA