Vreme čitanja: oko 1 min.

Jeleni Lengold uručena nagrada "Branko Radičević" u Sremskim Karlovcima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji u ponedeljak, nagradu je Lengold uručio Nenad Grujičić, predsednik žirija u kome su i Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović

  • 0
Knjiga Foto: Pixabay

Međunarodna nagrada "Branko Radičević“ uručena je Jeleni Lengold za ukupno pesničko i književno delo na svečanom zatvaranju manifestacije "Brankovo kolo" u Sremskim Karlovcima, saopštili su danas organizatori.

Na svečanosti u Karlovačkoj gimnaziji u ponedeljak, nagradu je Lengold uručio Nenad Grujičić, predsednik žirija u kome su i Andrea Beata Bicok i Radmilo V. Radovanović.

Lengold je rekla, između ostalog, da je ovih dana čitajući Radičevića nakon dužeg vremena primetila da neke njegove pesme zna napamet i da ga to, pored ostalog, odlikuje kao velikog pesnika koji je etabliran u svesti naroda.

Grujičić je istakao da je "Brankovo kolo" bilo i ostalo korektivni faktor pesničke i književne scene, a ocenjeno je i da kao stvaralac Lengold izražava ultrasvest o nemogućnosti stvaralačke simbioze umetnosti i politike.

"Poezija Lengold uzima detinjstvo i svakodnevicu kao temporalni i prostorni mizanscen gde se ukazuju stvarnosni likovi i sudbine, događaji i doživljaji običnih ljudi. Prolazno i zemaljsko, zbiljsko i konkretno, predstavljaju osnovu za poetski maštarijum maternjega jezika u knjigama Lengold", saopštilo je "Brankovo kolo".

Na svečanom zatvaranju nastupio je hor Karlovačke gimnazije pod dirigentom profesoricom Milom Radonić, kao i ranije dobitnice nagrade "Stražilovo" pesnikinje Valentina Milačić i Aleksandra Marilović iz Republike Srpske, i Ivan Despotović dvostruki dobitnik "Brankovog kola", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, aktuelni dobitnik „Stražilova“ Dimitrije Nikolić je nastupio i kao pijanista izvodeći kompoziciju Isidore Žebeljan "Dark Velvet“, a operska pevačica Natalija Erdeljan, u klavirskoj pratnji profesorice Maje Grujić izvela je kompoziciju Miloja Milojevića "Jesenja idila“ na stihove Vojislava Ilića.

Kvartet Karlovačke bogoslovije „Sveti Arsenije Sremac“ otpevao je "Dogmatik petog glasa“ u zapisu Stevana Mokranjca, a tokom zatvaranja je uz stihove "Pevam danju, pevam noću“ najavljena proslava 200. godišnjice rođenja Aleksija Branka Radičevića naredne godine, naveli su iz "Brankovog kola".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA