Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Sajmu knjiga nešto što do sada nije izdato na romskom jeziku: Rečnik koji je započet još 1975. godine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nijedna zajednica ne može opstati ako ne čuva, ne razvija i ne obogaćuje svoj jezik. To je proces koji treba da se sprovodi u institucijama koje uz pomoć svojih nadležnosti čuvaju maternji jezik – istakao je Alija Krasnići, autor Romsko-srpskog rečnika

  • 0
Alija Kranići Foto: Privatna arhiva

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu na zajedničkom štandu svih vojvođanskih manjina, biće predstavljen  Romsko-srpski rečnik, autora Alije Krasnićija. Ovaj autor član je Udruženja književnika Srbije, kao i Komisije za život i običaje Roma pri SANU.

- Nažalost, nama Romima treba još dosta obrazovanja jer još nismo dovoljno zainteresovani za ovakve promocije, da se upoznamo i razgovaramo sa našim književnicima koji stvaraju na romskom jeziku, koji su svoj život posvetili romskoj književnosti. Na promociji očejujem veće interesovanje, pre svega mladih, jer je neophodno da oni vide i čuju nešto na svom romskom maternjem jeziku i da upoznaju ljude koji rade u ovoj oblasti – istakao je Krasnići.

Kako navodi, rad na rečniku započet je još 1975. godine kada je na Kosovu i Metohiji, gde je i rođen, beležio narodno stvaralaštvo i usmena predanja.

Krasnići kaže da je prošlo šest godina od kada je izašao ovaj rečnik koji sadrži preko 75.000 reči, među kojima ima i onih koje su sačuvane od davnina. I tek se sada ukazala prilika da njegovu širu prezentaciju i promociju.

- Ovako nešto do sada nije izdato na romskom jeziku. Ono što su Romi doneli iz Indije, treba više da neguju, za sebe i svoje potomke, da znaju svoje korene i doprinesu unapređivanju romskog jezika. Iz naše prapostojbine doneli smo više od hiljadu reči koje i danas koristimo i uspeli smo da ih sačuvamo od zaborava. Kasnije je nastala asimilacija romskog jezika i usledile su neminovne promene i dopune jezika. Bez jezika svaka zajednica briše se sa karte sveta jer gubi svoj osnovni temelj i indetitet. Zato sve zajednice trebaju da čuvaju, unapređuju i razvijaju maternji jezik– rekao je za naš portal autor romsko-srpskog rečnika Alija Krasnići.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA