≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvoren Sajam knjiga, Enar: "Roman, književnost, to je više od razonode koja nas udaljava od surovosti sveta"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu svečano su otvorili francuski književnik Matijas Enar i srpski pisac i izdavač Vladislav Bajac

  • 1

Međunarodni sajam knjiga u Beogradu svečano su  otvorili francuski književnik Matijas Enar i srpski pisac i izdavač Vladislav Bajac.

Enar, dobitnik Gonkurove nagrade za roman "Busola" 2015. godine, poručio je da je knjiga znanje, misao, sloboda, drugi ritam, druga planeta i naglasio da je danas u vremenima kada svetom ođekuju prasak bombi i jauci utešno otkriti da naše reči i dalje mogu da prelaze granice.

Danas u vremenima u kojima ođekuju prasak bombi i jauci žrtava, u kojima osećamo da se naše nade ruše u ratu, u sveprisutnosti razaranja, utešno je otkriti da naše reči i dalje mogu da prelaze granice”, rekao je Enar.

Na otvaranju regionlno najveće manifestacije posvećene knjizi, između ostalih su prisustvovali i ministarka kulture Maja Gojković kao izaslanik predsednika Republike Aleksandra Vučića, sa gostom ministrom kulture Kube, Alpidiom Alonsom Grauom, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji i ambasador Francuske Pjerom Košarom.

Knjige uvek mogu da putuju, za razliku od velikog broja ljudi na planeti, rekao je Enar, koji je izrazio zadovoljstvo što je u Beogradu - gradu koji mu je drag i koji je prestonica zemlje koju voli.

U toj rečenici o putovanju, kako je dodao, ima neke tužne nade ili apsolutnog očajanja.

“Mi smo ovde kako bismo proslavljali knjigu. Proslavljali misao i stvaranje, a do nas, izdaleka, dopiru odjeci borbi. Da li nam, suočenim s političkim neizvesnostima, sukobima, krizama, knjige i dalje mogu biti od pomoći? Biti nam utočište?'', upitao je.

Enar je upitao i šta ljudsko biće XXI veka, u trenutku u kome njegovom svetu preti propast, u kome njegovu kuću tek što nije uništio rat ili podelila nesloga, uopšte danas može naći u romanu.

“Roman, govorio je Aleksandar Dima, razuzdava pustolovne konje i zaista, roman vodi u nepoznato, roman vodi na putovanje. Roman nam omogućava da napustimo svet”, rekao je on i podsetio na reči Viktora Igoa: ''Da je onom ko živi od fikcije, istina odvratna''.

Kako kaže, mnogi danas žive od fikcije.

''Ali roman, književnost, to je nešto više od fikcije, više od razonode koja nas udaljava od surovosti sveta, koja između nas i stvarnosti stavlja veo iluzije. Roman, književnost, to je otvaranje prostora misli”, rekao je on i podsetio da u romanu možda ne nalazimo utehu filozofije, prostranstva metafizike, ali je raznovrsnost romanesknog prostora bez premca.

Francuski književnik je ocenio i da književnost svetu vraća njegovu složenost.

“Knjige nam otvaraju neko drugo vreme, neki drugi svet, u kome prestajemo da budemo anestezirani ‘majmuni’, u kome nam sadašnjost više ne zamagljuje pogled, već ponovo postajemo misleća bića, građani.

Кnjiga je znanje, misao, sloboda: drugi ritam, druga planeta'', naveo je Enar koji je govorio i o značaju prevođenja književnih dela.

“Prevođenje nas spasava, čak, i od usamljeničke zaslepljenosti. Veze između nacija mogu se tumačiti kroz njihove međusobne prevode”, rekao je on i podsetio da su Francuska i Srbija od XIX veka izatkale književne veze kroz prevođenje.

Podsetio je da su jugoslovenska kao i srpska poezija i romani, doživeli veliki uspeh u Francuskoj, i obrnuto.

Pisac i izdavač Vladimir Bajac naglasio je, otvarajući 66. Sajam, da se sudeći i po iskustvu sveta, ispostavilo da je i pisanje, a ne samo čitanje, jedan od najefikasnijih lekova protiv globalnih pošasti.

Dodao je da što je više i jednog i drugog, ''to bolje po književnu demokratiju''.

Rekao je i da nijedna knjiga nije zapravo napisana dok nije pročitana i da nijednu nije završio pisac već čitalac.

Piščeva su slova, čitaočeva je tačka, rekao je Bajac i dodao da je čitalac taj koji dopisuje knjige.

Manifestacija se odvija pod sloganom “Živele knjige - Vive les livres”, a Francuska je ovogodišnja zemlja počasni gost Sajma knjiga.

Na Sajmu knjiga koji traje do 29. oktobra učestvovaće više od 400 direktnih i skoro isto toliko indirektnih izlagača iz zemlje i inostranstva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    22. oktobar 2023 | 22:19

    "u kojima osećamo da se naše nade ruše u ratu" НАШЕ наде се рађају. А кад се Европа освести, и њене ће.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA