Vreme čitanja: oko 1 min.

Predstavljena knjiga "Uništenje i prisvajanje kulturnog nasleđa"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Autori knjige izdate u saradnji sa Ministarstvom kulture ističu da ona dokazuje da je težnja za prisvajanjem tuđih kulturnih dobara stara koliko i sama kultura, i da se čovek iz ličnih osećaja inferiornosti i podređenosti neretko upuštao u razaranje tuđih obeležja kulture kako bi dokazao posedovanje određene teritorije

  • 0
Knjiga knjige Foto: Pixabay

Knjiga „Uništavanje i prisvajanje kulturnog nasleđa: od Luvra, do Kosova i Palmire“, koja je delo grupe autora koju čine profesor Dragan Simeunović, dr Danijela Nešić, dr Mina Zirojević, i dr Renata Samardžić, predstavljena je večeras u Etnografskom muzeju Beograda.

Autori knjige izdate u saradnji sa Ministarstvom kulture ističu da ona dokazuje da je težnja za prisvajanjem tuđih kulturnih dobara stara koliko i sama kultura, i da se čovek iz ličnih osećaja inferiornosti i podređenosti neretko upuštao u razaranje tuđih obeležja kulture kako bi dokazao posedovanje određene teritorije.

„Poslednjih godina smo svedoci da je svest u međunarodnim krugovima takva da nalaže da čitava kulturna baština koja se nalazi na Kosovu i Metohiji pripada nekom drugom, pojedincima koji su odabrani i koji ne prave probleme kao Srbi. Krađa kulturnog nasleđa je bila sastavni deo svih ratova vođenih u ljudskoj istoriji i takve slučajeve imamo još u antici čak i u situacijama kada su oba naroda iste religije, uvek praćene pohlepom i zavišću koje su nerazdvojne od čoveka“, izjavio je idejni tvorac projekta Dragan Simeunović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA