Vreme čitanja: oko 3 min.

Činjenice koje možda niste znali o Hogaru Strašnom: Mogao je i drugačije da se zove

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li ste voleli da čitate Hogara?

  • 2
Hogar Strasni Printskrin: Youtube/6669Tweety

Avanture skandinavskog Vikinga po imenu Hogar Strašni decenijama su u vidu stripa publikovale raznorazne novine. Karikaturista Dik Braun stvorio je lik Hogara Strašnog, a strip priče su bile manje vezane o racijama i pljačkama,  više o njegovim svađama sa suprugom Helgom.

Ako ste obožavatelj ovog crvenobradog Skandinavca, pročitajte neke činjenice o njemu.

HOGAR JE NAZIV PO SVOM TVORCU

Ričard Artur "Dik" Braun je počeo da crta skice sudnice za njujorške novine. Debitovao je sa vojničkim stripom, "Ginni Jeep", za vojnike nakon što je ušao u vojsku 1942. Nakon reklamnog angažmana gde je kreirao logo Chikuita Banana, od njega je zatraženo da se pozabavi umetničkim obavezama na spin-off stripu "Beetle Bailey Hi and Lois" iz 1954. godine. Kada je 1973. osetio poriv da kreira svoj strip, Braun se setio kako su ga deca zvala "Hogar Strašni" kada bi ih zaigrano jurio po kući. „Odmah sam pomislio na Vikinga", rekao je za People 1978.

HOGAR JE MOGAO DA BUDE BULBAR VARVARIN

Rad na "Hi and Lois" sa karikaturistom Mortom Vokerom (Buba Bejli) dao je Braunu priliku da zatraži savet o Hogaru od svog iskusnijeg kolege. Kako se Voker sećao, mislio je da bi "Hogar" bilo preteško za ljude da izgovore ili speluju i predložio je Braunu da umesto toga koristi ime "Bulbar Varvarin". Braun je odbacio predlog, preferirajući svoj aliterativni naslov.

SRČAN UDAR JE MOGAO DA PROMENI HOGAROVU SUDBINU

Kada je Braun smislio Hogara, poslao ga je uredniku sindikata koga je poznavao iz svog rada na "Hi i Lois". Prema Krisu Braunu, Dikovom sinu, nakon što mu je otac preminuo 1989. godine, čovek je prvobitno obećao da će ga pogledati nakon što se vrati sa odmora. Predomislio se u poslednjem trenutku, pregledajući i prihvatajući strip pre odlaska. Samo nekoliko dana kasnije, dok je bio na skijanju, urednik je doživeo srčani udar i preminuo. Da nije odobrio strip pre svoje smrti, rekao je Braun, Hogar možda nikada ne bi video štampe.

STRIP JE POMOGAO BRAUNU DA IZBEGNE VANDALE

Kris Braun se prisetio da je Noć veštica u njegovom kvartu u Konektikatu bilo vreme za decu da pokažu svoju zahvalnost za rad njegovog oca. Dok su takozvani "trik-or-treaters" bili zauzeti pokrivanjem obližnjih kuća toalet papirom ili bojom u spreju, poštedeli su rezidenciju Braun. Jedini dokaz njihovog vandalizma bio je sprejom ispisan znak na kojem je pisalo: "Gospodine Braun, mi volimo Hogara.”

Hägar the Horrible:

make cartoon GIFs like this at MakeaGif
BIO JE MASKOTA KOLEDŽA

Godine 1965. studenti Državnog univerziteta u Klivlendu glasali su za ime "Vikinzi" za svoj univerzitetski košarkaški tim. Nakon što je koristila maskotu nazvanu "Victorious Vike", škola je usvojila da Hogar bude maskota tokom osamdesetih. I Hogar i supruga Helga pojavili su se na nekoliko školskih sportskih događaja pre nego što ih je zamenio originalni lik po imenu "Vike".

HOGAR SE VREMENOM KONAČNO OTREZNIO

Kada je Dik Braun radio na Hogaru, ovaj Viking je bio sklon prekomernom opijanju. Kada je Kris Braun preuzeo strip, doneo je namernu odluku da umanji Hogarovo konzumiranje alkohola.

"Kada je moj otac radio na stripu, radio je užasno mnogo gegova o tome kako je Hogar pao pijan i vratio se kući u kolicima, i kako vreme prolazi to mi više ne izgleda tako smešno. Skoro sve koje poznajem su nekoga povredili zbog alkoholizma ili zloupotrebili supstancu", rekao je Braun za Chicago Tribune.

IMAO JE SVOJ HANNA-BARBERA CRTANI

Trebalo je neko vreme, ali Hogar je konačno počastvovan crtanim filmom. To se desilo 1989.  godine kada je kompanija "Hanna-Barbera" je napravila 30-minutni specijal, "Hogar Strašni: Hogar zna najbolje. Glas čuvenom Vikingu dao je Piter Kulen, koji je u prošlosti dao glas Optimusu Prajmu iz  "Transformersa".

(Telegraf.rs/izvor: mentalfloss.com/Jake Rossen)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hogar je zakon. Danas toga nema.

    25. februar 2024 | 00:34

    Mladi su glupi, umobolni i ne znaju da prodju ulicom. Oni su puvala koja se vuku ko zombiji. Potpuno bezlicna masa, koja ceka kraj srednje skole, da slobodno sede za kompom, piju alkohol i da se drogiraju sa lsd i heroinom. I naravno klubovi i narodna muzika. Nema tu stripova, knjige, druzenja. Samo lova, droga i klubovi.

  • Zaljubljena

    21. decembar 2023 | 01:11

    Ja sam zaljubljena u Hogara. On je covek mog zivota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA