Vreme čitanja: oko 1 min.

Miljenko Jergović: "Danas su Hrvatska i Srbija jedna drugoj bliže nego što su to bile u vreme Jugoslavije"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Zajednički kulturni prostor fluentniji je i življi nego što je bio ikad u Jugoslaviji", naveo je on

  • 5
Otvaranje 43. Medjunarodnog filmskog festivala Fest, Miljenko Jergović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Miljenko Jergović dao je intervju za Telegram.hr, a tamo se između ostalog osrvnuo i na odnos Srbije i Hrvatske.

"Od rata između Hrvata i Srba prošla su tri decenije, no – ako izuzmemo fenomen gostovanja narodnjačkih pevačica – zajednički kulturni prostor jedva da postoji. Hoće li tako biti zauvek? Može li jednoga dana doći do “skandinavizacije” Balkana u kulturnom smislu? Koja generacija bi to mogla ostvariti?", glasilo je pitanje.

"Mislim upravo suprotno. Danas su Hrvatska i Srbija jedna drugoj bliže nego što su to bile u vreme Jugoslavije. Zajednički kulturni prostor fluentniji je i življi nego što je bio ikad u Jugoslaviji. Hrvatske nacionalističke vlasti izborile su se različitim oblicima represivnog delovanja da većim delom onemoguće komunikaciju i prožimanje živih i elitnih kultura. Recimo, vi znate da Ministarstvo kulture u Hrvatskoj ne otkupljuje knjige srpskih i bošnjačkih pisaca, bez obzira na to što su objavljene kod hrvatskih nakladnika.

Kako se već, zbog zavisnosti od Brisela, knjige srpskih i bošnjačkih pisaca ne mogu zabraniti, barem im se može maksimalno otežati objavljivanje i komunikacija unutar zajedničkog kulturnog polja. Borbom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske protiv zajedničkog kulturnog prostora nije, međutim, ukinut taj prostor, nego je za stotinjak civilizacijskih spratova spušten njegov nivo. Danas, zajednički kulturni prostor odvija se u zagrebačkoj areni i po sličnim mestima u svim hrvatskim selendrama, koja gore u paklu srpskoga i bosanskog turbo folka. Kao nikad u vreme Jugoslavije!

Moram priznati da zlurado uživam u tome, bez obzira na to što je taj isti turbo folk zapravo muzika današnjega hrvatskog nacionalizma. Osim što je muzika intelektualno i emocionalno oštećene hrvatske mladeži, koju je upravo ultrakonzervativno veronaučno i potencijalno ravnozemljaško hrvatsko školstvo učinilo prijemčivim upravo za tu muzika. Možda je ta mladež apolitična, možda nije nacionalistička", rekao je Jergović.

(Telegraf.rs/izvor: Telegram.hr/Gea Vlahović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BAJA

    26. decembar 2023 | 14:30

    Jesu blize po pljacki narodne, drzavne imovine, svi smo u Yugi izgradjivali fabrike a danas ih prodaju pojedinci i bogate se dok je narod na ulici uz narodne kuhinje i peglanje kontejnera.

  • Zemun

    26. decembar 2023 | 13:50

    Budalaštine, čuj bliži?! Klero šovinizam i dalje divlja po Dalmaciji, Hrvatskoj. Ovaj čovek je išao po Bosni da pronađe hrvatsko poreklo Ive Andrića koji se pismeno izjasnio kao Srbin katolik.

  • Ana

    26. decembar 2023 | 19:28

    Jergovic genijalac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA