≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Održana promocija romana "Izabela" Katarine Kujundžić

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Istovremeno je promovisan i njen prvi roman istog žanra “Dimenzije njenog vremena” iz 2020. godine

  • 0
Zorana Mandic

Predstavljanje triler romana „Izabela“ autorke Katarine Kujundžić održano je u Galeriji Ruskog doma u Beogradu.

Istovremeno ove noći je promovisan i njen prvi roman istog žanra “Dimenzije njenog vremena” iz 2020. godine, oba u izdanju Književne omladine Srbije (KOS) iz Beograda.

Osim autorke, o knjizi je govorila njena majka, pesnikinja Ilinka Marković.

Odlomke su čitali glumica Aleksandra Šaljić i dramski umetnik Nikola Lazović.

Glavna i odgovorna urednica i izdavač je Verica Sekirarski, a recenziju je napisala mr Milica Jeftimijević Lilić.

Pesnikinja Ilinka Marković je veoma nadahnuto i emotivno govorila o oba romana svoje ćerke, te je ovo bila prilika da se promoviše i njen prvenac "Dimenzije njenog vremena", jer je u izdanju KOS-a objavljen u vreme pandemije korona virusa 2020, tako da zvanična prezentacija nikada nije održana.

"Moja Katarina me je veoma iznenadila kada mi je te 2020. godine javila da je završila svoj prvi roman. Ja sam bila zatečena, nisam očekivala i onda se odmah postavilo pitanje ko će to da objavi. Pomogla sam joj u vezi toga, što je značilo i da ostavim po strani moje pisanje poezije. Njene dve knjige su u potpunosti drugačije, i tematski, po priči, samo možda po žanru imaju dodirnih tačaka", ocenila je majka i dodala da je imala priliku da čita razne skice za romane u rokovnicima svoje ćerke

Ilinka Marković je u samoj knjizi "Izabela" u prologu zapisala da "čovek koji veruje u sebe, korača putem koji ga podiže posle svakog pada" i da "mir donosi jednostavnost, a i otvorena vrata nemiri zatvaraju".

Roman "Dimenzije njenog vremena" nadovezuje se na izreku filozofa Seneke - "sve što vredi – teško je. A ljubav vredi, i kada je teško".

To je savremeni roman koji prati jedan period života mlade i uspešne Teodore, lepe, mlade žene iz Beograda, koja živi sa svojim momkom Aleksandrom, ambicioznim advokatom. Oni imaju sve, ali nikako ne mogu da pronađu zajednički jezik i pored velike ljubavi koja ih veže. Zato Teodora uspostavlja svoj sistem vrednosti i traži ključ pomoću koga će odgonetnuti život i svet u kojem ljudi postoje, nalazi se u različitim dimenzijama - u snu i na javi, traga za odgovorima i za ljubavlju.

Katarina Kujundžić je ovim romanom prikazala misteriju ljubavi u čudesnoj mešavini lepote i bola, te istakla kako moramo uvek i iznova da otkrivamo veru u život, da bi nastavili živeti. Ona je naglasila kako je život zaista pun sitnica i slučajnosti, ali da je zapravo sudbinski određen.

Debi roman bio je o ljubavi, veri i praštanju, čini se da je sve rečeno, a zapravo ništa nije izrečeno, te čitaoci odlaze na put koji je odabrala junakinja prvog romana Katarine Kujundžić.

Ipak, njen drugi roman "Izabela" je drugačija vrsta trilera gde je tržište na naslovnoj junakinji, darovitoj i nezavisnoj istraživačkoj novinarki, koja je puna ideala i želje da radi samo za dobrobit čovečanstva.

Zorana Mandic

Radnja kriminalističke knjige od 100 strana "Izabela" smeštena je u Beogradu i Moskvi. Spisateljica pripoveda o stvarnosti u tom delu, i ne dozvoljava čitaocu da zaboravi da realnost ne bi smela da bude triler.

Kujundžić je izjavila kako veoma voli da piše i misli da ima talenta što dokazuju dva romana, mada i pored tog iskustva, sebe još uvek smatra početnikom u književnosti.

"Kako je moja majka i spomenula, dosta sam pisala uveliko, ali onako za sebe, u tim svojim rokovnicima, nisam mislila da ništa objavljujem. Onda sam se odlučila da izadjem u javnost kad sam napisala prvi od dva romana. Moje junakinje Teodora i Izabela u obe knjige jesu izmišljene, nisu uzete iz realnog života, ali kao da postoje, jer one predstavljaju to naše današnje vreme. Sigurna sam da će svako od čitaoca lako da se prepozna u njima", analizirala je autorka Katarina Kujundžić.

Spisateljica je zapisala u romanu "Izabela" pre samog početka - "Ostavljam čitaocu na promišljanje da li je ova priča istinita i da li se može desiti svakome od nas", dok slogan na koricama glasi - "Postoje istine koje nisu za sve ljude niti za sva vremena".

Kujundžić nije mogla da izdvoji neki najbolji ili najmiliji deo iz drugog triler romana "Izabela", smatra da su joj svi fragmenti podjednako dragi.

Kada razmišlja o mogućim ekranizacijama za film ili TV seriju, kao i pozorište, autorka kaže da bi volela da joj delo "oživi" na sceni u bilo kom formatu, ali nema u glavi koja naša glumica bi igrala Izabelu.

"Od američkih omiljena mi je glumica Džulija Roberts. Tako da kada bi se snimalo u Holivudu, uvek bih volela da mi ona glumi", iskrena je Kujundžić.

Kada je reč o porukama koju "Izabela" nosi, Kujundžić misli da njen poslednji kratki pasus u tom romanu sve jasno govori, a on glasi - "Zlo ne miruje i nikada ne spava! Boriću se protiv njega. To je plan".

Na kraju promocije izdavaštvo KOS i autorka su učinili nešto veoma retko i dragoceno - poklonili su veliki broj primeraka svim prisutnim posetiocima u Ruskom domu, uz njen potpis sa posvetom.

"I dalje stalno pišem, tu su spremni rokovnici. Sada stvaram nešto malo drugačije, drugi žanr, o ljubavi. Do sada sam pisala o ljubavi u porodici ili medju prijateljima. Sada za treću knjigu došao je red baš za onu romantičnu ljubav između muškarca i žene. Tome ću se posvetiti", zaključila je Katarina Kujundžić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA