Vreme čitanja: oko 1 min.

Knjiga o kojoj će se pričati i žestoko polemisati - Kako je stvaran kult ličnosti Josipa Broza Tita

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cvetković je vrlo studiozno i detaljno razradio sve propagandističke metode zahvaljujući kojima je Tito, čak i decenijama posle svoje smrti, praktično obožavan

  • 0
dr Srđan Cvetković Foto: Lična arhiva dr Srđana Cvetkovića/Aleksandar Ćirić

Jedan od naših istoričara mlađe generacije, dr Srđan Cvetković, autor je provokativne knjige "Kako se stvarao Tito", u kojoj se prvi put, do detalja, obrađuju mehanizmi kojima je građen kult ličnosti Josipa Broza Tita.

Cvetković je vrlo studiozno i detaljno razradio sve propagandističke metode zahvaljujući kojima je Tito, čak i decenijama posle svoje smrti, praktično obožavan, kao što su u svojim zemljama obožavani Fidel Kastro, Staljin, Mao Ce Tung, Kim Il Sung i mnogi drugi.

dr Srđan Cvetković Foto: Lična arhiva dr Srđana Cvetkovića/Aleksandar Ćirić

- To su bila imena za milione ljudi koji su predstavljali bogove u 20. veku. Kult ličnosti, uz sveprisutnu ideologiju i represiju predstavljaju osnovni stub totalitarne vladavine. Kult Josipa Broza Tita je stvaran i sistematski utiskivan u svest narodnih masa između ostalog indoktrinacijom dece, kroz bukvare recimo, u kojima je stajalo da se Tito voli više od mame i tate. Mnogi su pesnici pevali Titu, a deca su učila napamet stihove "Otac se voli puno, majka se voli više, a Tito se voli najviše". Lektira za decu je takođe bilo moćno sredstvo indoktrinacije. Kada je reč o mlađoj populaciji, tu je u propagandne svrhe korišćena pop kultura. Tako se nije mogla zamisliti ni jedna manifestacija, slet i slično, bez pesama poput "Druže Tito mi ti se kunemo" i drugih. Tu su i filmski blokbasteri, koji su rađeni u maniru najskupljih vesterna. Dokumentarni prilozi o aktivnostima predsednika Republike, ali i informativni program radija i televizije, bili su možda najmoćnije sredstvo propagande u to vreme - navodi dr Cvetković za Telegraf.rs.

Knjiga "Kako se stvarao Tito" objavljena je u izdanju Izdavačke kuće "Katena mundi" i Instituta za savremenu istoriju iz Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA