Vreme čitanja: oko 2 min.

Detektivski roman vraća nas u "zlatno doba" carske Rusije: Promocija knjige Nikolaja Svečina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nikolaj Svečin je samo jedan od izvanrednih ruskih pisaca, ali i jedan od onih o kojima nismo imali prilike da čujemo dovoljno

  • 0
Promocija romana Nikolaja Svečina FOTO:Nikola Novaković

U Ruskom domu organizovana je promocija prevoda romana ruskog pisca Nikolaja Svečina.

U sklopu događaja gosti su govorili o sadržaju, junacima, ali i o istorijskom kontekstu u kom se odvija radnja ovog dvotomnog romana, u izdanju "Informatike"

Ovom prilikom gostovali su: filološkinja prof. Dr. Irina Atanasijević, istoričar prof. Dp. Aleksej Timofejev i književni kritičar Želidrag Nikčević.

"Zaveštanje protopopa Avakuma" i " Lov na cara" prate priču mladog i perspektivnog detektiva Alekseja Likova i njegovih drugara. Radnja se odvija u ruskom gradu Nižnjem Novgorodu (Gorkom) s kraja devetnaestog na početak dvadesetog veka.

Predavači su istakli važnost ruske književnosti koja nije poznata srpskom narodu.

Ovo, kao i mnoga druga dela do sada nisu bila dostupna na srpskom jeziku, a sa sobom nose veliku umetničku, ali i istorijsku vrednost.

Autor se ovom radu "dobrano" posvetio jer je, pored književničke kreativnosti, istražio brojne arhive, tako da nam delo govori mnogo o stvarnom životu u Rusiji i samom Nižnjem Novgorodu tog doba.

Razgovarali smo i sa književnim kritičarem Želidragom Nikčevićem koji je istakao važnost dela nama manje poznatih savremenih ruskih pisaca koji tek sada počinju da dobijaju publiku u Srbiji.

- Naša čitalačka publika nema ni elementaran uvid u ono što se danas piše u Rusiji, a to je velika šteta jer nisu samo ruski klasici iz XIX i sovjetski iz XX veka veliki, već i dela moderne književnosti. Nisu tu krivi naši sjajni prevodioci, već oni prosto nemaju adekvatnu podršku i onda imamo jednu lažnu situaciju da su u knjižarama dostupni prevodi ne tako loših ruskih pisaca sa isključivo liberalno - globalističkim pogledom na svet. Ruska književnost nije samo dobro pisanje već i briga za ruski narod i želja da mu se pomogle i da se da dobra slika o njemu - objasnio je književni kritičar.

Istakao je da je autor romana na čijoj smo promociji bili samo jedan od izvanrednih ruskih pisaca o kome i dalje nismo dovoljno otkrili.

- Nikolaj Svečin je samo jedan od izvanrednih ruskih pisaca, ali i jedan od onih o kojima nismo imali prilike da čujemo dovoljno. Doduše, on piše samo o jednom ograničenom žanru detektiva, ali čitajući njegove knjige možete mnogo da saznate o savremenoj Rusiji ali i o savremenoj Srbiji - zaključio je Nikčević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA