Vreme čitanja: oko 2 min.

Marčetić,Gvozden, Jerkov i Vesković novi članovi NIN-ovog žirija za roman godine

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Marčetić,Gvozden, Jerkov i Vesković novi članovi NIN-ovog žirija za roman godine

  • 0
Ninova nagrada Ninova nagrada / Logo: NIN

Novi članovi žirija za NIN-ovu nagradu za roman godine su Adrijana Marčetić, Vladimir Gvozden, Aleksandar Jerkov i Mladen Vesković, a iz prethodnog saziva o najboljem romanu objavljenom na srpskom jeziku u 2024. godini odlučivaće i Tamara Mitrović, saopštili su danas iz organizacije dodele nagrade.

"Budući da su četiri člana iz ranijeg saziva, Milena Đorđijević, Violeta Stojmenović, Goran Korunović i Žarka Svirčev, kojima se i ovom prilikom glavni urednik Aleksandar Timofejev zajedno sa redakcijom, svesrdno zahvaljuje na hvale vrednom angažmanu - odustala od daljeg rada u žiriju za prestižno književno priznanje, NIN-ova nagrada za roman godine, u to telo odabrana su četiri nova člana" navodi se u saopštenju iz organizacije nagrade.

Novi članovi žirija su Adrijana Marčetić, Vladimir Gvozden, Aleksandar Jerkov i Mladen Vesković a iz prethodnog saziva o najboljem romanu objavljenom na srpskom jeziku u 2024. godini odlučivaće i Tamara Mitrović.

Žiri čine renomirana, izuzetno ugledna, poznata imena iz sveta književnosti čije kratke biografije predstavljamo.

Mladen Vesković, književni kritičar, esejista, urednik i priređivač, završio je osnovne i master studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na grupi za srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću.

Vladimir Gvozden, profesor je svetske i komparativne književnosti sa teorijom književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio je gostujući profesor i istraživač na više univerziteta (Regenzburg, Zagreb, Beč, Inzbruk, Toronto), predavanja i seminare po pozivu držao je na univerzitetima u Bambergu, Gisenu, Pragu, Brnu i UPF Barselona.

Aleksandar Jerkov redovni je univerzitetski profesor Srpske književnosti 20. veka i upravnik Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković".

Adrijana Marčetić redovni je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Podsetimo, Tamara Mitrović diplomirala je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Bila je novinarka kulture na TV Studio B i ART televiziji.

Od 2012. urednica je Književnog programa Doma kulture Studentski grad, gde je na tribinama koje organizuje razgovarala sa više stotina stotina pisaca iz zemlje i regiona.

U okviru izdavačke delatnosti DKSG, uredila je i objavila petnaest knjiga od 2017. godine, od kojih su neke dobile značajna priznanja.

Osnovala je književnu nagradu za najbolju nefikcijsku knjigu, koju dodeljuje DKSG, i pokrenula književni festival "PostNINovske čarolije" koji svakog januara predstavlja najznačajnije romane iz prethodne godine.

S obzirom na to da su od početka objavljeni razni romani na srpskom jeziku mogli bi reći da je, na izvestan način, takmičenje za najbolji roman objavljen u ovoj kalendarskoj godini već počelo.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA