Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiven Erikson se družio sa čitaocima u Beogradu

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Par stotina poštovalaca Eriksona ispunilo je knjižaru u Studentskom kulturnom centru Beograda,

  • 0
Knjiga, knjige, zapis, biblioteka Foto-ilustracija: Pixabay

Pisac epske fantastike Stiven Erikson družio se sa svojim mnogobrojnim čitaocima, potpisivao im knjige i odgovarao na pitanja u knjižari "Delfi".

Par stotina poštovalaca Eriksona ispunilo je knjižaru u Studentskom kulturnom centru Beograda, stvorivši dug red dok je kanadski pisac strpljivo dva časa potpisivao svoje brojne romane, koje je u prevodu na srpski jezik objavila Laguna.

Po obrazovanju arheolog i antropolog, Erikson se pročuo serijalom epske fantastike "Malaška knjige Palih“, iz koga je Laguna nedavno objavila knjigu "Zvon pasa“ (2008), koji govori o ratu, intrigama i mračnoj, nekontrolisanoj magiji.

U razgovoru sa poštovaocima, Erikson je rekao da predstoji izlazak još dva prevoda njegovih dela i da će rado ponovo doći kad izađu.

Erikson je, odgovarajući na pitanja priznao da postoje istorijski događaji koji su uticali na njegove knjige, mada se trudi da se to ne vidi, i da je u jednoj knjizi veliko nadahnuće bilo britansko povlačenje iz Kabula u Avganistana u 19. veku.

Upitan o svojim spisateljskim uzorima, Erikson je istakao Stivena Ar Donaldsona, jer je odrastajući zahvaljujući njemu prvi put shvatio da se epska fantazija piše i za odrasle, ne samo za tinejdžere i decu.

"Bio mi je ogromno nadahnuće. On je jedan od malobrojnih pisaca uz koga mi je potreban rečnik, jer je njegova upotreba izraza izvedenih iz latinskog jezika izuzetna", naveo je Erikson.

Navevši da danas prevashodno čita naučnu fantastiku i nefikciju, Erikson je preporučio Beki Čejmbers "koja je izuzetna" u žanru naučne fantastike.

Erikson je ocenio da je žanr fantastike istorijski dostigao najviši stepen popularnosti kad je stvarni svet postao izrazito bedan, jer je u odnosu na to predstavljao element bekstva.

Podsetivši da je u jednom razdoblju popularna fantastika bila označena kao turobna i mračna, sa nihilističkim naglaskom na besmislu života, Erikson je naveo da je tada pomislio da će taj trend kratko trajati.

"Pomislio sam da će se javiti odgovor na to i da će pisci istraživati i stvarati osećaj nade. I mislim da to dolazi", naveo je pisac.

Upitan šta misli o veštačkoj inteliganciji, Erikson je ocenio da ono što se danas stvara nije veštačka inteligencija, već program plagiranja, u kome nema samosvesti.

"Ali je potencijalno katastrofalna za umetnost", upozorio je pisac.

Erikson boravi u Srbiji kao gost Festivala fantastike u Nišu, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike "Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA