• 7

"Obojeni program" je prvi bend iz Istočne Evrope čiji se spot pojavio na MTV-ju

Njihov video se tad pojavio u emisiji "120 minutes", a predstavio ih je britanski muzičar Pol King

  • 7
Obojeni program

Obojeni program, Branislav Babić Kebra / Foto: Wikipedia/Jovan Gojković

Prva istočnoevropskaa muzička grupa, čiji se spot pojavio na MTV-ju, bila je "Obojeni program" sa pesmom "981". To se desilo 1993. godine.

Ovaj bend, koji postoji preko tri decenije, nastao je ranih osamdesetih godina u Novom Sadu. Popularnost su stekli devedesetih, u periodu teškom za Srbiju, ali, bez obzira na to, u tom razdoblju je cvetao rokenrol i pojavilo se više bendova nego osamdesetih.

"Obojeni program" je jedan od pionira alternativne domaće rok scene, koji se ugledao na pank i novotalasne sastave kao što su "Joy Divison", "The Fall", "Gang of Four", "Magazine" itd.

"Najvažnije je biti zdrav", njihova prva ploča, pojavila se 1990. godine, iako je bend aktivno svirao već desetak godina. Dosad su objavili više studijskih i "live" albuma. 

Obojeni program

"Obojeni program" / Foto: Wikipedia/romana

To što se njihov spot za pesmu "981" tad pojavio na MTV-ju, vokal "Obojenog programa", Branislav Babić Kebra, u jednom intervjuu je izjavio da to nije bila "neka prevelika šansa" i da bend "nije stremio ka inostranoj karijeri".

Njihov muzički spot se tad pojavio u MTV emisiji "120 minutes", a grupu je predstavio britanski muzičar Pol King. U prevodu na engleski jezik, bend je bio potpisan kao "Coloured Program".

U toku godina, članovi grupe su se menjali. Jedini koji je ostao iz originalne postave je Kebra, čiji se glas može nazvati "zaštitnim znakom ovog benda".

Pogledajte deo emisije "120 minutes" i poslušajte "981":

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima