• 8

Jova Radovanović danas puni 79 godina: Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda, a svirao je čak i Titu

Od 2002. do 2004. godine vodio svoj šou program pod nazivom "Povuci ručnu"

  • 8

Jova Radovanović rođen je na Zvezdari 30. novembra 1940. godine u predvečerje Drugog svetskog rata, kao četvrto dete po redu. Oduvek zainteresovan za umetnost roditeljima ipak nije smeo da pomene muziku, jer je u to vreme bilo veoma teško kupiti instrument, a i posao umetnika nije bio cenjen.

Jova je potajno maštao o svetu zabave, i jednog dana njegov komšija je odlučio da mu pomogne. Upisao ga je u muzičku školu i nabavio mu je klarinet na revers. Radovanović je započeo karijeru u bendu "Domino" a sav zarađeni novac od nastupa su davali za iznajmljivanje klavira na kome su svirali.

Članovi "Domina" su se ubrzo razišli, jer je većina momaka otišla u vojsku. Jova je zatim prešao u bend "Veseli Bendža" u kome je svirao manje od godinu dana, a zatim je odlučio da pređe u bend "Sedmorica mladih".

Jova Radovanovic, Zorana Radovanovic, Ivana Radovanovic

Jova sa bliznakinjama; Foto: Privatna arhiva

Jova Radovanovic, Zorana Radovanovic, Ivana Radovanovic

Foto: Privatna arhiva

Jova Radovanović sa bendom "Sedmorica mladih" ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao ansambl sa najdužim stažom od 33 godine.

Burnih devedesetih godina, bend se raspao i Radovanović je počeo solo karijeru kao zabavljač. Od 2002. do 2004. godine vodio svoj šou program pod nazivom "Povuci ručnu".

Uveseljavao je ljude putem malih ekrana svojim imitacijama, pantomimama i vicevima. Ono što se prvo na njemu primeti je nos, a potom i osmeh od uva do uva.

Iako je odrastao u siromaštvu na tadašnjoj perferiji Beograda (kod Cvetkove pijace) nije odustajao od svojih snova i ostao je uvek pozitivan i nasmejan.

Kako je ispričao jednom prilikom, otac je mnogo radio, a majka je bila kod kuće pazeći na svoje četvoro dece.

Jova Radovanović

Foto: Privatna arhiva

- Meso smo jeli jedanput nedeljno, a ostalim danima ne jer nije bilo novca. Ponekad otac zaradi više, pa donese kobasice i tada je bilo slavlje u kući - ispričao je Jova jednom prilikom.

Oženjen je suprugom Koviljkom sa kojojm ima troje dece, sina i dve ćerke bliznakinje.

Često je bio odvojen od svoje porodice, a jedna od najtežih životnih situacija desila se samo nekoliko dana po rođenju svog sina. Tada je  morao da ode, i to na 7 meseci. Kako je ispričao, vratio se, ali ga sin nije poznavao. Nakon toga se neviđeno isplakao.

- Naš sin se rodio, ja sam ga izveo iz porodilišta, bio par dana tu i onda morao da odem na put. 7 meseci ga nisam video. Moja žena je pokazivala slike, on je već govorio prve reči, i onda sam ja došao, otvorio vrata, a kada me je video, obradovao se i počeo da viče “tata, tata”, ali je bežao od mene - ispričao je Jova.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • plavi safir

    Srećan rođendan i još mnogo godina želim 💯🎂🎉

  • plavi safir

    Divan čovek uz koga sam odrastala. Hvala na svemu.

  • 🍀

    Ovaj Legenda se rađa jednom u 100 god.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima