≫ 

Tinejdžeri slušali album Džudas prist, pa pucali u sebe: Pesma im rekla da se ubiju?

Jedan se na mestu ubio, drugi je preminuo tri godine kasnije od posledica ranjavanja

  • 12

Dva fana benda Džudas prist (Judas Priest) Rejmond Belknap i Džejms Vens pucali su sebi u glavu nakon što su poslušali album ovog benda "Stained Class", 23. decembra 1985. godine. Samoubistvo i pokušaj samoubistva doveli su do jednog od najpoznatijih sudskih sporova u istoriji muzike, kada su roditelji ovih mladića optužili bend da su njihove pesme krive za tragediju.

Rejmond (18) i Džejms (20) te su večeri punih šest sati pili pivo, pušili marihuanu i slušali ovaj album. Nakon toga mladići su uzeli pištolj, otišli do obližnjeg školskog dvorišta u pucali su sebe. Rejmond je na mestu ostao mrtav, dok je Džejms sebi razneo vilicu, usta i bradu. U teškim bolovima živeo je još tri godine, pre nego što je umro od posledica ranjavanja.

Džudas prist,  Judas Priest, koncert Judas Priest u Beogradu Foto: Telegraf

Pre nego što je umro, Džejms i njegovi roditelji tužili su bend i produkcijsku kuću CBS Records za 6.2 miliona dolara štete. Tvrdili su da se u tekstovima pesama sa ovog albuma kriju "sublimne poruke" poput "probaj samoubistvo", "uradi to" i "hajde da budemo mrtvi", pre svega u pesmi "Better by You, Better Than Me", koje su navele mladiće na to da pucaju u sebe.

Suđenje je privuklo ogromnu pažnju. Trajalo je do jula 1990. godine, a tužilaštvo je za to vreme tražilo da se u sudnici pesma izvodi iznova i iznova, kako bi dokazali da su tekst i muzika isprali mozak ovim tinejdžerima.

- Morali smo da šest nedelja sedimo u toj sudnici u Renu. Nismo imali pojma šta je to "sublimna poruka" - to je bila kombinacija nekih čudnih zvuka gitare i načina na koji ja udahnem između reči. Morali smo da pevamo "Better by You, Better Than Me" u sudnici. Mislim da je tada i sudija pomislio: "Šta ja radim ovde? Nijedan bend ne želi da ubija svoje fanove." - rekao je pevač i frontmen Džudas prist Rob Halford.

- Kao da je bilo juče. Sećam se da smo se svaki dan peli uz te stepenice sudnice i osećali neverovatnu podršku fanova. Svi lokalni metalci su bili tamo, vikali i držali transparente, tražeći da budemo oslobođeni. U sudnici je vladala takva tenzija i tuga, jer u središtu svega bila su dva mladića koja su tragično izgubila život. Ovi momci su bili ogromni Prist fanovi i strašno je bilo suočiti se s tim da je užasna kombinacija pića, droge i njihovog stanja uma dovela do ovakve tragedije - rekao je on.

Ipak, bilo je i iznenađenja u sudnici.

- Slučaj je istovremeno bio i sjajna prilika za bendove poput Prista da pokažu sudiji i javnosti da oni nemaju pojma o metal roku i da se i mi vodimo logikom, da smo inteligenti i možemo da vodimo prave razgovore. Mislim da nisu verovali da je to moguće. Ali mi nismo idioti i to nikad nećemo biti - rekao je Halford.

Sudija je na kraju presudio da Džudas prist nije kriv za ovu tragediju. Ipak ideja da pesme mogu da imaju "sublimne poruke" koje fanove nagone da urade neke stvari ostala je da postoji. Ona nije odbačena, već je, kako je to rečeno, za to vreme bila prilično nova.

Šta mislite, da li reči pesme mogu da navedu svoje fanove da urade nešto radikalno? Javite nam u komentarima.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    23. decembar 2019 | 23:44

    Nadrogirane budale ili idioti!!!!!

  • Lol

    23. decembar 2019 | 22:24

    Šta se desi kada slušaju Lukasa i njemu slične?

  • PECA

    23. decembar 2019 | 21:06

    Početkom 80'kao tinejdžer(15) slušao sam taj album mnogo puta, kao i sledeće njihove ploče, a i druge bendove sličnog pravca. I mi smo tada dosta cirkali, išli na koncerte, naručivali ploče iz Engleske, slušali muziku po ceo dan, i ni jednog trenutka niko od nas nije ni pomislio na tako nešto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA