≫ 

Svetski hit koji je posvećen Van Gogu: Bila je Tupakova omiljena pesma, slušao ju je kada je umirao

Čuvena numera "Vincent" objavljena je u martu 1972. godine

  • 0
Vinsent van Gogo, Autoportret Autoportret (1889), Vinsent van Gog / Foto: Wikipedia/samling.nasjonalmuseet.no

Čuveni holandski slikar Vinsent Van Gog (1853 – 1890) spada u najznačanije umetnike svih vremena.

Bio je inpirancija mnogim ljudima, a američki muzičar Don Meklin posvetio mu je jednu svoju pesmu koja je postala planetarni evergrin.

U pitanju je numera pod nazivom "Vincent", koja je ugledala svetlost dana marta 1972. godine i nalazi se na albumu "American Pie".

Naime, Meklin je ovu pesmu napisao 1971. godine, kada je pročitao knjigu o životu Vinsenta Van Goga. U svoju numeru "Vincent" Don pominje i čuveni sliku holandskog umetnika "Zvezdana noć" ("The Starry Night").

- Jednog jutra sam sedeo na verandi, čitao biografiju Van Goga i odjednom sam znao da moram da napišem pesmu tvrdeći da nije bio lud. Imao je bolest, kao i njegov brat Teo. To ga, po mom mišljenju, razlikuje od baštenske raznolikosti "ludih“ - jer ga je žena odbila (kao što se obično misli). Seo sam s printom "Zvezdane noći" i napisao tekst na papirnoj kesi - rekao je svojevremeno Meklin.

The Starry Night - Van Gogh "Zvezdana noć", Van Gog / Foto: Wikipedia/Museum of Modern Art

Pesma "Vincent" odlično je prošla na svetskim top listama. Dve nedelje je bila na prvom mestu UK Singles Chart liste, na drugoj poziciji na US Adult Contemporary listi.

Ono što je zanimljivo jeste da je ovu pesmu obožavao čuveni reper Tupak Šakur i bila mu je najomiljenija. To nije ni čudo, budući da je hip-hoper voleo Van Gogovo umetničko delo "Zvezdana noć".

Šakur je tokom svog života isticao da ga je Don Meklin sa dve svoje numere "American Pie" i "Vincent" inspirisao da stvara muziku i da piše tekstove.

Tupac Shakur Tupak Šakur Foto: Columbia Pictures / Entertainment Pictures / Profimedia

Prema dokumentarnom filmu o slavnom reperu "Tupac, The Resurection", kada je smrtonosno ranjen, Tupaku, koji je umirao u bolničkom krevetu od posledica ranjavanja, je devojka puštala pesmu "Vincent" na "repeat", jer je želela da njen dečko čuje tu numeru pre nego ode na onaj svet.

Poslušajte pesmu "Vincent" Dona Meklina, koju je posvetio Vinsentu Van Gogu:

Video: Auto u kojem je nastradao slavni Tupak Šakur prodaje se za milion i po evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA