• 2

Ko je Džonatan Džekson, dobitnik 5 Emi nagrada, koji je objavio prelepu pesmu o Kosovu i Metohiji

"Nisam više mogao da budem protestant, ali ni da postanem katolik. Onda mi je u san došla pravoslavna crkva"

  • 2
Dzonatan Dzekson

Džonatan Džekson / Printskrin: Youtube/ Prijatelj Bozji, Задужбина Хиландара

Američki glumac, muzičar i pisac oduševio je Srbiju kada je objavio pesmu "Kosovo - Svih žalosnih radost" sa prelepim kadrovima manastira Hilandara. Džonatan Džekson, dobitnik čak pet Emi nagrada, prešao je u pravoslavlje pre nekoliko godina, a ovo je prvi put da je pokrenuo temu vezanu za srpsku istoriji.

Džekson je najpoznatiji po dve uloge - Lakija Spensera u ABC drami "General Hospital" (koja mu je donela Emije) i Ejverija Barklija u muzičkoj seriji "Nešvil", u kojoj je uspeo da pokaže i svoj talenat za muziku.

Istovremeno, on je frontmen benda Enation, u kome pored njega sviraju i njegov brat i prijatelj, a koji postoji već punih 20 godina. Bend je objavio nekoliko albuma, a pojedine pesme dospele su i na Bilbordove top liste. Pesma "Feel This" bila je najslušanija na iTunes nakon što je puštena u seriji "One Tree Hill", a mnoge druge pratile su radnju serije "Nešvil".

Upravo je u "Nešvilu" jedna stvar gledaocima sa ovih prostora mogla da zapadne za oko - iako je igrao Ejverija, čija se vera uopšte u seriji ne spominje, Džekson sve vreme nije skidao brojanicu.

"Tražio sam pravu crkvu, ali nisam uspevao da je nađem"

Roditelji su ga odgajali u duhu protestantskih religija, ali nisu se priklanjali nijednoj konkretnoj. Džekson je uvek voleo da govori o svojoj veri - još kao tinejdžer baš zbog Hrista odlučio je da ne pije, nikada ne proba drogu, a zagovarao je i ideju uzdržanja od polnih odnosa pre braka.

Jedan put u Rim promenio je tok njegovog života. Tu su se on i njegova porodica (oženjen je i ima troje dece) prvi put susreli sa pravoslavljem, da bi 2012. godine kršteni kao pravoslavci.

- Videli smo krst u Koloseumu i zapitali se šta će tu. Prišli smo i shvatili da je reč o spomeniku koji je podignut za žrtve, za hrišćane koji su tu stradali. Obuzelo nas je snažno osećanje i tada sam shvatio da moram da počnem da čitam hrišćansku istoriju.

- U Americi ima 20, 30.000 različitih verskih grupa i to mi nikako nije bilo jasno. Proveo sam tri i po godine čitajući literaturu i i dalje nisam pronašao pravoslavlje. Sve je bila katolička i protestantska književnost. Bio sam očajan, nisam više mogao da budem protestant, ali nisam ni mogao da postanem katolik. Želeo sam pravu crkvu, onu o kojoj sam čitao kod Svetih Otaca, ali nisam mogao da je nađem. Molio sam se i, hvala Bogu, došla mi je misao da proučim Veliku šizmu (razlaz pravoslavne i rimokatoličke crkve). Čim se to desilo, sve mi se otvorilo. Moja molitva je ostvarena i znao sam da treba da postanem pravoslavac - rekao je Džonatan.

Kako kaže, nikada pre toga nije kročio u pravoslavnu crkvu.

- Ipak, dok sam čitao o pravoslavlju, sanjao sam da sam u pravoslavnoj crkvi. Bila je vrlo konkretna, ikone su bile svuda, ljudi su držali sveće, krstili se sa tri prsta, bilo je prelepo. Samo pristustvo molitve. Probudio sam se i želeo da to osetim.

Nakon potrage, našao je crkvu koja je bila ista kao u njegovom snu. I to je bio početak.

Nakon što je 2012. godine primio Emi nagradu, Džekson se na bini prekrstio, zahvalio Svetoj Trojici i monasima na Svetoj gori koji se mole za sve nas.

Džekson je objavio dve knjige, "Book of Solace and Madness" i "The Mystery of Art: Becoming an Artist in the Image of God", u kojoj povezuje svoju pravoslavnu veru sa glumačkom i muzičkom karijerom.

Inače, izjavio je da nikada ne bi igrao u filmu koji je "šamar u lice Boga" ili da nikada ne bi igrao lika koji je ateista ili protiv Boga, osima ako to nije poenta celog filma.

Video: Branio je Srbe pred celim svetom, a sad je osvojio Nobelovu nagradu

(D.D.Savanović)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima