≫ 

Praznik humanosti i muzike: 35 godina od muzičkog spektakla Live Aid. Jedan nastup je ušao u legendu

Koncerte sa londonskog stadiona “Vembli” i stadiona “Džon Kenedi” u Filadelfiji pratilo je oko milijardu i po gledalaca širom sveta

  • 3
Live Aid

Live Aid Printskrin Youtube/Live Aid

Na današnji dan, 13. jula 1985. godine, održan je možda i najveći koncertni spektakl ikada na svetu, čuveni "Live Aid". Organizatori ove manifestacije, muzičari Bob Geldof i Midž Jur, okupili su tada velika imena tadašnje, pa i današnje muzičke scene.

"Live Aid" je u tom vreme bila najveća humanitarna akcija i ujedinila je planetu. Po prvi put do tada i prikupljeno je 60 miliona dolara za pomoć gladnima u Africi. Ideja se rodila zahvaljujući britanskom novinaru Majklu Buerku, koji se tek vratio sa reportažom iz Etiopije, a ono što su on i njegov tim slikom zabeležili bilo je više nego potresno.

O svemu ovome govorio je Bob Geldof, najavivši 35. godišnjicu Live Aid-a:

U koncertima su učestvovali najpoznatiji rok i pop muzičari, a svirke sa londonskog stadiona “Vembli” u Londonu i stadiona “Džon Kenedi” u Filadelfiji pratilo je oko milijardu i po gledalaca širom sveta, direktnim prenosom putem televizije.

Među izvođačima su bili grupe “Duran Duran”, “Spandau Ballet”, kao i Dejvid Bouvi, Madona, Brajan Adams, Mik Džeger i mnogi drugi. Međutim, jedan nastup sa ovog muzičkog spektakla je ušao u legendu. I to grupe "Queen".

Za nastup Fredija Merkjurija i ostalih članova ovog čuvenog sastava priča se da je najveći u istoriji rokenrola. Svirka grupe "Queen" na "Live Aid-u" ovekovečena je i u filmu "Boemska raspodija", ostvarenju koji govori o čuvenom britanskom bendu.

Podsetimo se kako je grupa "Queen" "prašila" na nastupu na Live Aid-u na stadionu "Vembli":

I tadašnja Jugoslavija je dala doprinos muzičkom spektaklu "Live Aid". 15. juna 1985. godine održan je veliki koncert na stadionu Crvene zvezda, a ovom događaju je za Pop&Kulturu govorio i Momčilo Bajagić Bajaga.

Za "Live Aid" jugoslovenski muzičari su snimili pesmu "Za milion godina", koja je mogla da čuje čitava planeta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA