• 0

Umrla Žilijet Greko, ikona francuske šansone

Počela je kao glumica u Parizu 1946. godine, gde je upoznala i filozofa Žan-Pol Sartra, koji je za nju izrekao čuvenu rečenicu da je "u svom glasu imala milione pesama"

  • 0
Žilijet Greko, Juliette Greco

Žilijet Greko / Foto: Tanjug/AP

Umrla je pevačica Žilijet Greko, kulturna ikona i muza francuskih egzistencijalista posle Drugog svetskog rata, javljaju danas francuski medii.

Umrla je u 94. godini u svojoj kući u Ramatijelu, u južnoj Francuskoj, u blizini Sen Tropea.

Kako navodi AP, sa izražajnim očima nasleđenim od svojih grčkih predaka, dubokim, hrapavim glasom, zahvaljujući dugogodišnjem pušenju, obučena u crno, učinila je tokom svoje karijere duge sedam decenija besmrtnim neke od najpoznatijih francuskih pesama, kao što su klasici "Pod pariskim nebom" i "Mrzim nedelje", prenosi Tanjug.

Žilijet Greko rođena je 7. februara 1927. u Monpeljeu, a posle usamljenog detinjstva, sa odsutnim ocem i bez ljubavi majke, kako je sama rekla u jednom dokumentarnom filmu, predala se boemskom načinu života intelektualaca u posleratnoj Francuskoj.

Počela je kao glumica u Parizu 1946. godine, gde je na umetničkoj Levoj obali upoznala, između ostalih, i filozofa Žan-Pol Sartra, koji je za nju izrekao čuvenu rečenicu da je "u svom glasu imala milione pesama".

Upoznala je mnoge pisce i umetnike tog doba, kao što su Alber Kami, Žak Prever, Žan Kokto i Boris Vijan, kada je i dobila nadimak "muza egzistencijalizma".

Sredinom 1940-ih godina, romanopisac Remon Keno i filozof Žan-Pol Sartr napisali su pesme "Si tu t'imagines..." i "La Rue des Blancs-Manteaux", koje su Žilijet Greko donele prvi uspeh u blistavoj karijeri.

Prekretnica u njenoj karijeru bila je susret sa Seržom Genzburom kasnih 1950-iz godina, tada mladog muzičara koji je reviktaizovao francusku popularnu muziku. Od 1959, sledećih pet godina pisao je pesme za nju, koje su bile opšte prihvaćene i cenjene.

Pevala je i pesme Žaka Prevera, Bertolda Brehta, Borisa Vijana, Fransoaz Sagan...

Bila je politički angažovana, posebno u vreme pobune i demonstracija 1968.

Posle duge veze sa američkim džez-trubačem Majlsom Dejvisom, Žilijet Greko je imala nekoliko brakova, sa glumcem Filipom Lemero, s kojim im ćerku, zatim sa takođe glumcem Mišelom Pikolijem i na kraju sa Žerarom Žuaneom, od 1988. do njegove smrti 2018.

Među njenim najpoznatijim šansonama su i "Parlez-moi d''amour", "Paris Canaille", "Accordeon" i "Je suis comme je suis".

Žilijet Greko je 2015. održala oproštajnu turneju koju je nazvala "Merci" i koja je trajala godinu dana.

Glumila je u filmovima "Orfej" (1950) Žana Koktoa i "Dobar dan, tugo" (1958) Ota Premingera.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima