≫ 

Pre "The Doors", živeo je na LSD-ju i pasulju iz konzerve: Zanimljive činjenice o Džimu Morisonu

Odmah po smrti, postao je ikona pop kulture, a o njegovoj reputaciji i danas se češće govori nego o njegovom pesničkom talentu

  • 4
Džim Morison, The Doors:, Jim Morrison, Ray Manzarek, Robby Krieger , John Densmore Foto: Wikipedia/Elektra Records-Joel Brodsky

Broj 27 je, čini se, baksuzan za muzičku industriju zapada. Vraća sećanja na mlade, talentovane živote koji su prekinuti baš kad su napunili toliko godina. Kao kletva, brojka je pokosila Brajana Džonsa (gitaristu Rolingstonsa), Džimija Hendriksa, Dženis Džoplin, Kurta Kobejna, Emi Vajnhaus, ali i Džima Morisona, koji je rođen na današnji dan 1943. u Melburnu, na Floridi.

Mnogo toga je već rečeno o Morisonu. Bio je genijalan, nestalan, skandalozan. Frontmen grupe The Doors tragično je nastradao 1971. u Parizu, gde je i sahranjen, a hiljade ljudi svake godine poseti njegov grob na Per Lašezu. Odmah po smrti, postao je ikona pop kulture, a o njegovoj reputaciji i danas se češće govori nego o njegovom pesničkom talentu.

Grob, Džim Morison Grob Džima Morisona na Per Lašezu u Parizu / Foto: Shutterstock

Rolling Stone magazin ga je pozicionirao na 47. mesto liste najboljih pevača svih vremena.

- Džim je bio dve veoma različite osobe. Džekil i Hajd. Kad je bio trezan, bio je Džekil, erudita, uravnotežen, druželjubiv; gospodin Amerika. Kad bi pio, prvenstveno bi se dobro osećao, a onda bi se odjednom pretvorio u manijaka, u Hajda – jednom prilikom je izjavio Pol Rotčajld, jedan od producenata grupe The Doors.

Ovom prilikom izdavajamo nekoliko zanimljivih činjenica o neponovljivom Džimu...

1. Iako je bio ženskaroš, imao je višegodišnju vezu sa Pamelom Kurson, s kojom je bio od 1965. do smrti 1971. Oboje su bili neverni. Pamela je preminula tri godine nakon Džima, predoziravši se heroinom.

2. Pre nego što je osnovao The Doors, mesecima je živeo na LSD-ju i pasulju iz konzerve.

3. Ime benda je dao po knjizi "Vrata percepcije" (The Doors of Perception) Oldosa Hakslija. Termin the doors je referenca na "vrata percepcije koja mogu biti otključana korišćenjem droge, a pogotovo psihodelične".

 

 

4. Pored provokativnog stila rok zvezde, bio je student književnosti i politički angažovan. Imao je kategorički stav prema ratu u Vijetnamu.

 

5. Nasuprot frontmenima drugih rok bendova, Morison skoro nikad nije svirao instrument na bini.

6. Misterija o njegovoj smrti je i danas aktuelna. Pamela ga je pronašla mrtvog u kadi u pariskom apartmanu. Zvanični uzrok smrti je prestanak rad srca, ali autopsija nije izvršena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Weird

    8. decembar 2020 | 15:32

    Nije svirao na bini jer nije bio muzičar nego pesnik, tako da ne znam šta je tu čudno.

  • PECA

    8. decembar 2020 | 18:13

    ,,Postoje poznate i nepoznate stvari, a između njih su vrata“. Džim Morison

  • Minkiaaa

    8. decembar 2020 | 16:07

    Jedan jedini najbolji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA