≫ 

"Niko nije mogao da se poredi sa njim": Brajan Mej o prijateljstvu sa Edijem Van Hejlenom

Gitarista grupe "Queen" je u intervjuu za "Total Guitar" pričao o frontmenu grupe "Van Halen"

  • 1
Brajan Mej, Edi Van Hejlen Edi Van Hejlen, Brajan Mej Foto: Tanjug/AP, Profimedia

Edi Van Hejlen (1955-2020), koji je preminuo ove godine, važio je za jednog od najboljih gitatista svih vremena. Da je bio sjajan muzičar, potvrdio je i član grupe "Queen" Brajan Mej.

Naime, u razgovoru za "Total Guitar", gitarista grupe "Queen" je imao samo lepe reči za Edija.

- Bio je najveći. Niko nije mogao da se poredi sa njim. Neće biti nikada niko kao on - rekao je Mej, koji je naveo da ga je smrt frontmena grupe "Van Halen" pogodila.

U intervjuu. Brajan se prisetio i prvog susreta sa Edijem Van Hejlom.

- Bio je mlađi od mene. To se desilo u bekstejdžu u Minhenu, gde je "Van Halen" bila prateća grupa bendu "Black Sabbath. Malo sam znao o grupi "Van Halen" i srećom sam bio tamo da ih gledam, pošto sam bio tamo da se vidim sa Tonijem (Tonijem Ajomijem, gitaristom grupe "Black Sabbath") - naveo j Mej i nastavio:

- Kada sam stigao tamo da pogledam nastup grupe "Van Halen", Edi me je potpuno oduševio. Samo sam pomislio: Nikad u životu nisam video nešto slično. Bilo je gotovo previše za prihvatiti. Sećam se da sam pomislio: ne želim da verujem u ovo (smeh). Bilo je slično gledanju Džimija Hendriksa prvi put - naveo je Brajan.

U međuvremenu, Edi i Brajan su postali dobri prijatelji, a njih dvojica sarađivali su na projetku "Star Fleet". Mej se prisetio i njihove saradnje sa Van Hejlenom.

Brajan je otkrio i kako je nastao projekat "Star Fleet".

- Živeo sam tada u Los Anđelesu. Grupa "Queen" je bila na pauzi - imali smo vremena za sebe. Iz nekog razloga osećao sam se kao druga osoba u Los Anđelesu. Po prirodi sam prilično stidljiv i povučen, ali u Los Anđelesu sam osećao da mogu da pozovem ljude. Jednog jutra samo pomislio, zašto da ne pozovem Edija Van Hejlena? Možda bi mogli da se okupimo - pričao je Brajan i nastavio:

- Tako da sam pozvao Edija i on mi je rekao: "Šta želiš da radiš?" Ja sam rekao: "Pa, prilično čudno, imam ideju u mojoj glavi...." Budući da je moj mali dečak (sin) gledao jednu naučnofantastičnu seriju i uvek sam mislio da će melodija za nju biti odlično sredstvo za potpuno sviranje gitare. A Edi je rekao: "Ja sam za to!’ Dakle, to je bio početak. Rekao sam, "Pozvaću nekoliko ljudi..." - prisetio se Mej i dodao:

- Sledeće što sam uradio jeste da sam pozvao Alana Gracera, bubnjara grupe "REO Speedwagon", koji je bio moj komšija u Los Anđelesu. Rekao sam da sam pričao sa Edijem i naveo da bi bilo lepo da se svi okupimo. Alan je bio oduševljen. Rekao je: "Oseća se kao da varaš svoju ženu!" - naveo je Brajan Mej i nastavio:

- Onda sam pozvao Fila Čena, koji je bio basista Roda Stjuarta dugi niz godina, i Freda Mandela, koji je svirao klavijature sa grupom "Queen". Onda smo rezervisali studio na dva dana - prisetio se Mej, i otkrio još jednu zanimljivost koja je vezana za njena i Edija.

- On (Edi Van Hejlen) je svirao moju gitaru, a ja sam svirao njegovu. Ja sam zvučao kao ja na njegovoj gitari, a on je zvučao kao on na mojoj (smeh) što nas je uverilo da je na kraju sve u prstima. Bez obzira koju gitaru je Edi uzeo u ruke, zvučalo je kao on. I video sam ga kako uzima bas Fila Čena, a zvučao je kao Edi Van Hejlen na basu Fila čena! Dakle, da, sve je u prstima - navodi Mej.

Tokom godina, putevi Brajana Meja i Edija Van Hejlena su se razdvojili, tako da nisu bili zajedno kao ranije.

- Žao mi je što nisam ostao blizak s njim poslednjih nekoliko godina. Toliko puta sam pomislio: "Trebalo bih da ga pozovem." - rekao je Mej, koji je naveo kako će pamtiti Edija Van Hejlena.

- Uvek se smeškao. Svi znamo da je bio tehničko čudo, ali ono što je uradio, učinio je s takvom lakoćom i humorom. Edi je uvek bio velikodušan, uvek zabavan. Nedostaje mi njegova energija. Zahvalan sam što sam imao priliku da imam trenutke s njim, ali osećam se tako tužno da što nema u blizini. Sve što mogu da kažem je da mi nedostaje. Nedostaje mi njegovo prisustvo na planeti - zaključio je Mej u intervjuu za "Total Guitar".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA