• 5

Kako je nastala vanvremenska pesma "Sultans Of Swing", veliki hit grupe "Dire Straits"

Čuvena numera se i dan danas rado sluša

  • 5
Mark Nofler, Dire Straits

Mark Nofler iz grupe "Dire Straits" izvodi pesmu "Sultans Of Swing" na Live Aidu 1985. godine Printskrin: Youtube/Live Aid

Grupa "Dire Straits" je tokom svog bitisanja izbacila pregršt hitova, a najverovatnije najveći je "Sultans Of Swing". Ova numera ugledala je svetlost dana 1977. godine, a muzičar Mark Nofler dobio je ideju da napiše ovu pesmu dok je svojevremeno gledao nastup jednog drugog benda pred fajront u jednom praznjikavom baru u Depfordu, u južnom delu Londona.

Kada je grupa završila sa svirkom, pevač sastava je podravio publiku i rekao: "Laku noć i hvala vam. Mi smo sultani svinga ("Sultans Of Swing"). Nofler je upravo ovu krilaticu iskoristio za naslov pesme "Dire Straits".

- Kad su momci rekli: "Hvala vam puno, mi smo sultani svinga", bilo mi je nešto zaista smešno jer sultani apsolutno nisu. Znate da su to bili prilično umorni mali momci u puloverima - rekao je svojevremeno Nofler, koji je mnoge pesme napisao tako što je posmatrao ljude tokom raznoraznih situacija i radnji tokom dana, a jedna od numera koja je nastala na taj način je "Money For Nothing", o kojoj smo već i pisali.

"Dire Straits" - "Sultans Of Swing":

"Sultans Of Swing" je inače bio prvi singl grupe "Dire Straits", a sam Nofler jednom je rekao da mu se zgadila ova pesma jer je morao da je svira hiljadu puta, budući da je bila izuzetno popularna.

Inače, muzičar Bil Vilson (1947-1993) tvrdio je da je on jedan od ko-autora pesme "Sultans Of Swing", o čemu je pričao i na svojim koncertima.

Međutim, zvanično se vodi da je autor ovog hita Mark Nofler. Inače, u pesmi "Sultans Of Swing" nema elemenata sving ritma. U numeri se pominju "Guitar George" i "Harry", a u pitanju su muzičari Džordž Jang i Hari Vander, gitaristi benda "The Easybeats".

U pesmi takođe čujemo i stih "The band was playing Dixie double four time". "Dixie double" predstavlja stil sviranja gitare koji je popularizovao slavni Đango Rajnhard, kao i Les Pol u ranijim godinama. Naime, u tom stilu gitara se svira brzo, kao i bas, i to zajedno, piše songfacts.com.

Inače, "Dire Straits" je na događaju "Live Aid" svirao pesmu "Sultans Of Swing" čak 10 minuta.

Podsetimo se kako je to zvučalo:

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    Sa tog koncerta tu pesmu sam snimao sa TV na kasetofon, na neku trošnu kasetu.

  • Zmaj.

    Dobre '80-te...

  • Др

    Нису они , изгледа, још чули за “ Жену од султана”!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima