Od Mozzarta za malog Mocarta – srpsko čudo od deteta dobilo klavir!

Andrej Stojanović (8) već komponuje za profesionalce širom Evrope, a roditelji se zahvaljuju ovoj kompaniji na podršci u daljem razvoju. Na republičkom takmičenju pobedio srednjoškolce i osvojio prva tri mesta

  • 7
Mozzart

Foto: Privatna arhiva

Na međunarodnim takmičenjima zovu ga mali Mozart, a kompanija Mozzart je poznata po tome da ima „apsolutni sluh“ za talente i podržava ih u razvojnom putu ka izuzetnosti. Ovoga puta pomogla je osmogodišnjem kompozitoru iz Srbije Andreju Stojanoviću, koji sa porodicom živi u Oslu. U njihov dom stigao je preko potreban klavir, pa muzički genije čija dela već izvode profesionalci širom Evrope, sada ima svoj kutak za stvaranje magije.

Osmeh pored novog klavira dovoljno govori o tome koliko je Andrej uzbuđen zbog ovog poklona, a zid već postaje mali za sve uramljene diplome.

- Čekamo da nam stignu i diplome sa republičkog takmičenja u Beogradu. Osvojio je prva tri mesta, u konkurenciji srednjoškolaca, a u jednoj konkurenciji ostvario je maksimalnih 100 poena – priča majka Danka o novim uspesima.

Mozzart

Foto: Privatna arhiva

Deca sa sedam godina obično kreću u prvi razred, a ovaj talentovani dečak je tokom prethodnih godinu dana savladao gradivo osnovne i skoro cele srednje muzičke škole! Sada je već na univerzitetskom i to po programu rimske „Santa Sesilije“, a uporedo učestvuje i na takmičenjima u Srbiji. Dobio je i ponudu jedne prestižne engleske škole da tamo nastavi usavršavanje.

- Andrej komponuje, svira klavir i shvata teoriju muzike, harmoniju, muzičke oblike i kontrapunkt kao odrasla osoba, pa smo presrećni što je dobio klavir, koji će mu mnogo značiti za dalji razvoj. Hvala Mozzartu što nam je prvi pomogao i podržao njegov talenat – poručila je majka Danka.

Prošlog leta, na Narnia festivalu u Italiji, svirali su njegovu kompoziciju Valcer za Ivanku, koju je napisao za svoju profesorku Ivanku Stojadinović iz Kruševca:

Posle ove donacije, izrazio je želju da iskomponuje jednu pesmicu za kompaniju Mozzart u znak zahvalnosti...

Čudo od deteta iz Osla je beležilo note već sa četiri i po godine, a prvi put ih je napisao slušajući uspavanku za brata. U muzičkoj školi su ubrzo shvatili da Andrej ima apsolutni sluh i preporučili su ga za školu za talente Barat Due u Oslu. Imao je pet godina i bio je najmlađi učenik u istoriji. Već sa 6 godina počeo je da osvaja međunarodna priznanja – drugu nagradu na takmičenju iz klavira u Italiji u kategoriji do 12 godina. Iste godine je na regionalnom takmičenju u Norveškoj osvojio apsolutno prvo mesto u kategoriji do 12 godina i time se direktno plasirao na nacionalno takmičenje na kom je osvojio treće mesto.

Mozzart

Foto: Privatna arhiva

To je bilo prvi put u istoriji tog takmičenja da je neko dete ispod 9 godina osvojilo prvo mesto i plasiralo se na nacionalno takmičenje. Učestvovao je i na festivalu Poros u Grčkoj. Svirao je na koncertima u Norveškoj, Grčkoj i Italiji. Dobitnik je specijalne nagrade za najmlađeg kompozitora u Italiji.

Andrej je u maju prošle godine učestvovao na Međunarodnom takmičenju Udruženje Muzičkih i baletskih Pedagoga Srbije u Beogradu gde je osvojio dve prve nagrade iz teorije muzike, u konkurenciji 2004. i 2005. godište i jednu drugu nagradu iz harmonije i muzičkih oblika sa decom koja su 2003. godište.

Profesori i svi učesnici bili su šokirani kada su videli da sedmogodišnje dete, okruženo igračkama na radnom stolu, rešava zadatke iz teorije muzike i harmonije za veoma kratak period…

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA