≫ 

Jedan telefonski poziv promenio je sve: Priča o kompoziciji "Balada za Adelinu", muzičkom dragulju

Remek-delo u izvođenju maestra Ričarda Klajdermana se i dan dan rado sluša

  • 1
Ričard Klajderman Ričard Klajderman izvodi kompoticiju "Balada za Adelinu" Printskrin: Youtube/Richard Clayderman Official

Nema puno kompozicija za koju možemo da kažemo da je pravi, pravcati muzički dragulj, a jedna od takvih je svakako "Balada za Adelinu" ("Ballade pour Adeline") iz 1977. godine. Ovo remek-delo komponovao je francuski kompozitor Pol De Senevil i posvetio ga je tek rođenoj ćerkici Adelini.

Godinu dana pre nego što je kompozicija ugledala svetlost dana, poznati francuski producent Olivije Tusan pozvao je telefon muzičara, tada mladog maestra Ričarda Klajderama (čije pravo ime je Filip Pažes). Naime, Tusan je zajedno sa svojim partnerom, navedenim kompozitorom Polom de Senevilom, tražio pijanistu kako bi snimio nežnu klavirsku baladu.

Filip Pažes, koji je tada imao 23 godine, i koji se prijavio na audiciji zajedno sa 20 muzičara, dobio je na kraju posao i stekao priliku da odsvira sada legendarnu kompoziciju "Balada za Adelinu".

- Dopao nam se odmah. Njegov vrlo poseban i mekan dodir na klavijaturama u kombinaciji sa rezervisanom ličnošću i lepim izgledom impresionirao je Olivijea Tusana i mene. Odluku smo doneli vrlo brzo - rekao je svojevremeno Pol De Senevil.

Filip Pažes, koji je kasnije promenio ime u Ričard Klajderman, je maestralno odvirao kompoziciju "Balada za Adelinu" i pretvorio je u hit.

- Kada sam ga potpisao (Ričarda Klajdermana), rekao sam mu da će, ako prodamo 10.000 singlova, biti čudesno, jer je to bilo doba diska i nismo mogli da se kladimo da će takva balada biti pobednička... Nisam mogao da zamislim da će biti tako velik (hit) - rekao je svojevremeno Olivije Tusan.

I, da, kompozicija "Balada za Adelinu" postala je ogroman hit širom sveta. Kao singl, prodata je u više od 22 kopija širom sveta.

Inače, Ričard Klajderman je 2017. godine bio gost Beograda i Srbije, i u punom "Sava Centru" odsvirao je i "Baladu za Adelinu".

Ričard Klajderman - "Balada za Adelinu":

Ričard Klajderman - "Balada za Adelinu":

Video: Darko pred opelo prišao muzičaru i rekao: Sviraćeš očevu harmoniku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Naca

    6. februar 2021 | 14:35

    Izvanredan umetnik i pijanista. Slušam njegove instrumentalne kompozicije svakodnevno, pogotovo kad uspavljujem dete. Obožavam ga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA