≫ 

Kako je Đuričić govorio o kolegama: Jedan je bio večiti dečak, drugi veoma zahtevan

Đuričić je tokom pet decenija duge karijere svirao na svim kontinentima, kao i sa brojnim jugoslovenskim muzičarima i grupama

  • 1
Dragoljub Đuričić Dragoljub Đuričić / Foto: ATA Images

Dragoljub Đuričić, najpoznatiji bubnjar sa ovih prostora, preminuo je danas u Beogradu od posledica korona virusa.

Đuričić je tokom pet decenija duge karijere svirao na svim kontinentima, kao i sa brojnim jugoslovenskim muzičarima i grupama, među kojima su Kornelije Kovač, Vlatko Stefanovski, Leb i sol, Kerber, Yu grupa… Prema svojim kolegama gajio je veliko poštovanje.

- Uglavnom u svim situacijama shvatim šta se od mene očekuje i gde mi je mesto - rekao je 2017. godine uoči koncerta koji je trebalo da drži sa Zdravkom Čolićem.

- Stvarno sam sa njim dosta iz života podelio; davne ’78. “Putujući zemljotres”, kasnije smo se sretali na sceni često, a od 1997. smo se nekako udružili. Kada sam prestao da sviram sa bendom, toliko mi je nedostajalo, a izgleda i njemu, da sam od tada sastavni deo njegovog programa sa svojim bubnjarima “The Balkan Avalanche”. Postoji nešto što sa sobom nose vrlo retki ljudi, a to je etiketa večitog dečaka. Godine se nižu, a dečak ostaje. Zdravka energija ne napušta, čak mislim da je iz dana u dan ima sve više i vrlo je slično i kod mene. Verujem da je to spona koja nas veže u životu, a posebno na sceni. Čudo je to – neobjašnjivo, a postoji.

- Kada je Čola u pitanju, zna se koliku odgovornost imam iza njegovih leđa. Jedino je važno da mu date kompletnu podršku. Kada si u bendu kao recimo “Leb i sol” ili “Kerber”, tu si deo jedne celine i moraš biti sasvim drugačiji, jer si onda onaj koji solistima benda drži leđa, a u isto vrime si i nosač svega. Od svih sa kojima sam radio u životu najzahtjevniji je Vlatko Stefanovski; iako on od vas uzme sve što može, čak više i nego što ste spremni da mu date, to vas iz dana u dan sve više oplemenjuje. Kornelije Kovač je takođe jako temeljan muzičar i kod njega se ništa ne prepušta slučaju. Svi sa kojima sam radio su mi važni na neki poseban način. Sve to zajedno čini jednu čaroliju koja me je ispunila sve ove godine - rekao je Đuričić za "Dan".

Dragoljub Đuričić proslavio je rodnu Crnu Goru širom planete, i to je neumorno, s velikom posvećenošću, činio gotovo pola veka. Uvršten je u 30 najboljih bubnjara sveta.

Svirao je na oko 6.000 koncerata, stekao brojna znanja i priznanja kao malo koji muzičar sa prostora bivše Jugoslavije. Tokom devedesetih on i drugi bubnjari postali su simbol novije srpske istorije.

Video: Poslednji snimak bubnjara Amadeus benda: Pevao je Kad me jednom ne bude

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA