Rekao je da je Đole "iznad smrti", a onda je otišao za njim: Kako se velikan oprostio od velikana

Balašević je Đuričića na svojim koncertima predstavljao kao "duha koji hoda", a Đuričić je komentarišući prerani odlazak slavnog kantautora rekao da je Đorđe Balašević iznad smrti

  • 0
Dragoljub Đuričić, Đorđe Balašević Foto: ATA Images, Tanjug/Jaroslav Pap

Muzička scena ostala je bez još jednog velikana. Danas je stigla vest da nas je legendarni bubnjar Dragoljub Đuričić zauvek napustio.

Đuričić je preminuo od posledica korona virusa u 69. godini.

Legendarni bubnjar je u poslednje vreme živeo povučeno, a pre nešto manje od mesec dana veoma ga je potresla vest o smrti Đorđa Balaševića, sa kojim je nekoliko godina sarađivao. Balašević je Đuričića predstavljao kao "duha koji hoda", a Đuričić je komentarišući prerani odlazak slavnog kantautora rekao da je Đorđe Balašević iznad smrti.

Đuričić je smatrao da je Balašević bio jedan od najtalentovanijih umetnika koji su se rodili i radili na ovim prostorima.

- Takav talenat! Ne samo da je pisao divne tekstove i muziku, već kakav je samo bio imitator. Kakav je napravio pevački stil – prisetio se muzičar Dragoljub Đuričić u razgovoru za Nova.rs.

Bubnjar je sa Đorđem Balaševićem radio, kako je rekao, dve-tri godine. Osim što je postao član pratećeg benda Balaševića i koncertirao sa njim, radio je i u studiju sa novosadskim kantautorom. Svirao je bubnjeve na njegovom albumu “Jedan od onih života”.

- Moram reći da mi je to vreme ostalo u tako divnom sećanju. Tako sam puno naučio od njega o svemu, a naročito o dramaturgiji muzike kada se ona izvodi uživo. Tu je bio nenadmašan - rekao je Đuričić.

Tada je istakao i kako je Balašević jedan od retkih ljudi koji je doživeo emotivni vrhunac u ljubavi.

- Niko od nas nije to doživeo. Svi smo mi tražili ljubav uzvratno, ali ne i Balašević. Njemu je, prosto, dovoljno bilo da samo on voli. To su neke emotivne slobode koje su iznad ljubavi i mislim da nam je zahvaljujući tome ostavio toliko pesama i takvih divnih numera – rekao je legendarni bubnjar nakon smrti čuvenog kantautora.

Na kraju je istakao da je “katastrofalno što je Balašević otišao”, ali dodao da je “ostavio blago”:

- Generacije će slušati to blago i samim tim on neće tako lako nestati. Njegove pesme će živeti zauvek, ne mogu da nestanu. Đorđe Balašević je iznad smrti - rekao je Đuričić.

Podsetimo, Đuričić je rođen 10. februara 1953. godine na Cetinju.

Početkom 70-tih godina u Herceg Novom sa svojim školskim drugovima osniva prvu grupu pod imenom "The End", zatim grupu "Krune", da bi 1972. se priključio već poznatoj grupi "Exodus". Krajem iste godine osniva svoju grupu "Veritas" i vrlo brzo postaju poznati.

U Beograd se seli 1975. u želji za daljim napredovanjem. Priključuje se grupi "Ribelli" sa kojom nastupa po čitavoj SFRJ prateći gotovo sve popularne pevače pop i rok muzike tog vremena ( Zlatko Pejaković, Dušan Prelević, Kemal Monteno, Davorin Popović, Arsen Dedić, Gabi Novak, Lola Novaković, Bisera Veletanić...). 1977. godine nastupa u grupi "Mama-Coco" na čelu sa Vladom Nikodijevićem i pevačem Dadom Topićem. 1978. godine grupa "Mama-Coco" prati Zdravka Čolića na do tada a i posle najvećoj turneji po SFRJ koja se zvala "Putujući zemljotres". Tada se snima i prvi muzički film tadašnje Jugoslavije "Putujući zemljotres".

Krajem '70-ih i početkom '80-ih godina, Đuričić je svirao u dva poznata benda: prvo u "YU grupi" (2 godine), a zatim u "Leb i Sol" (6 godina). Ostvario uspesnu saradnju sa grupom Rolling Stones 1987. godine prelazi u hard rock grupu "Kerber" (3 godine), nakon čega se ponovo vratio u "Leb i Sol". U međuvremenu je sarađivao sa velikim brojem različitih – od svetski najpoznatijih do alternativnih umetnika. Snimio 70-tak albuma, što kao studijski muzičar, što kao član grupa u kojima je svirao. U karijeri je odsvirao vise od 6.000 koncerata na svim kontinentima sem Antarktika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA