≫ 

Sve o pesmi "Child In Time": Inspirisana je Vijetnamskim ratom, a Larsu Ulrihu je promenila život

Jedna od najvećih rokenrol pesama svih vremena

  • 5
Deep Purple Deep Purple Printskrin: Promo

Na današnji dan, 14. aprila 1945. godine rodio se čuveni gitarista Riči Blekmor. Mnogi obožavatelji se sećaju njegovog perioda dok je svirao u grupi "Deep Purple", koju je napustio 1993. godine.

Riči je učestvovao u kreaciji brojnih hitova legendarnog sastava, a jedan od najvećih je svakako "Child In Time". Našla se na albumu "Deep Purple In Rock", a ono što je specifično za ovu pesmu jeste da traje neverovatnih 10 minuta i 15 sekundi.

Numera je inspirisana Vijetnamskim ratom, a zasnovana je na psihodeličnoj pesmi "Bombay Calling" američkog sastava "It's A Beautiful Day".

- Postoje dve strane te pesme - muzička i tekstualna. Na muzičkoj strani nekada je postojala ova pesma "Bombay Calling""benda pod nazivom "It's A Beautiful Day". Bilo je sveže i originalno, kad ga je Džon (Džon Lord) jednog dana svirao na svojoj klavijaturi. Zvučalo je dobro i mislili smo da ćemo se poigrati s njim, malo ga promeniti i napraviti nešto novo zadržavajući to kao osnovu. Ali onda, ja nikada nisam čuo originalni "Bombay Calling". Tako smo kreirali ovu pesmu koristeći hladni rat kao temu i napisali redove "Sweet child in time..." . Tako je ušla tekstualna strana. Tada je Džon pripremio delove za klavijaturu, a Riči (Riči Blekmor) delove za gitaru. Pesma je u osnovi odražavala raspoloženje trenutka i zato je postala toliko popularna - rekao je pevač Ian Gilan u jednom intervjuu 2002. godine.

Zauzvrat, grupa "It's A Beautiful Day" je grupi "Deep Purple" "pozajmila" pesmu "Wring That Neck" i pretvorila je u svoju numeru "Don and Dewey".

Sa temama rata i nehumanosti, pesma "Child In Time" se smatra himnom hevi metala i primerom art roka.

"Deep Purple" - "Child In Time":

Lars Ulrih, bubnjar grupe "Metallica" je pesmu "Child In Time" izabrao kao jednu od svojih omiljenih pesama svih vremena. Kaže da ga je otac, kad je imao 9 godina, odveo u nastup grupe "Deep Purple" i to mu je promenilo život.

- Čuo sam ga 92.000 puta, i nikad ne zvuči ništa manje sjajno - rekao je svojevremeno Ulrih.

Inače, kao što je poznato, pesma "Child In Time" inspirisala je grupu "Let 3" da napravi svoju pesmu "Dijete u vremenu", koju prati tekst čuvene numere Šabana Šaulića "Hajde da ostarimo zajedno".

"Let 3" - "Dijete u vremenu":

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаги

    14. april 2021 | 14:51

    Одрастао уз ову, па и многе групе 70-тих година. Остали непревазиђени и до дан данас.

  • Dejan

    14. april 2021 | 14:40

    Lep i normalan tekst u moru gluposti kojima nas zasipaju svakodnevno

  • vaver

    14. april 2021 | 18:17

    Nije samo Larsu promenila! Ima nas još na tom spisku! Hvala im za ceo opus iz 70-tih, a posebno za vanvremensku Child in time!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA