≫ 

Kako je veliki Čajkovski stvorio "Srpsko-ruski marš": Kompozicija inspirisana ratom protiv Turske

Kako se priča, Čajkovski je ovo delo napisao za 5 dana

  • 0
Petar Iljič Čajkovski Petar Iljič Čajkovski / Foto: Wikimedia/Vasily Czechowski

Slavni kompozitor Petar Iljič Čajkovski stvorio je veliki broj kompozicija koja su postale vanvremenske, kao što su "Labudovo jezero", "Krcko Oraščić", "Uspavana lepotica" i druge.

Jedno od tih dela je i "Slovenski marš" ili "Srpsko-ruski marš". Muzički genije je ovaj marš napisao u b molu, a samo delo inspirisano je događajima iz Srpsko-turskog rata, iz davne 1876. godine.

Kao što je poznato, na strani srpske vojske borili su brojni dobrovoljci iz Rusije, a Nikolaj Rubinštajn, inače prijatelj Čajkovskog, zamolio je da napiše kompoziciju koja bi bila izvedena na dobrotvornom koncertu za ruske ranjenike koji su se borili u ovom ratu.

Čajkovsi je prihvatio i za svega pet dana završio posao. Kompozicija je prvobitno imala naziv "Srpsko-ruski marš", a kasnije je preimenovana u "Slovenski marš".

Premijerno je izveden 17. novembra 1876. godine, a sam Čajkovski je dirigovao. Publika je kompoziciju dobro prihvatila.

Inače, ono što je zanimljivo jeste da je Čajkovski hteo da ovo delo napiše kao simfonijsku fantaziju, ali mu je, kako se priča, nedostajalo dovoljno prihvatljivih srpskih narodnih melodija.

Petar Iljič Čajkovski Petrov spomenik na Krimu / Foto: Wikimedia/Борис Мавлютов

Petar Iljič je za svoj "Srpsko-ruski marš" koristio melodiju ruske himne "Bože, čuvaj cara", ali i tri srpske narodne pesme "Sunce jarko, ne sijaš jednako", "Prag je ovo milog Srba" i "Jer puščani prah"(inače, drugi deo pesme "Rado ide Srbin u vojnike").

Same melodije Čajkovski je našao u zbirci Kornelija Stankovića "Srpske narodne melodije", koja je štampana u Beču 1862. godine.

Što se tiče kompozicije "Srpsko-ruski marš", Petar Iljič je u prvom delu opisao patnju Srba pod turskom okupacijom, za šta je, kako se priča, iskoristio dve srpske narodne pesme. Drugi deo opisuje zločine koje su se desile na prostoru Balkana, te okupljanje ruskih dobrovoljac. U trećem je opisana srpska molba za pomoć, a četvrtom i poslednjem marš ruskih dobrovoljaca Srbiji.

Poslušajte  "Slovenski marš" ili "Srpsko-ruski marš" Petra Iljića Ćajkovskog:

Čajkovski "Srpsko-ruski marš", u izvođenju Filharmonije mladih "Borislav Pašćan" odrzžn u Narodnom pozoristu u Beogradu (koncert majstor Milica Žugić, dirigent Đorđe Pavlović):

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA