≫ 

Obožavali ga u SSSR-u, mnogi su ga kopirali, a Čola je to i priznao: Ko je bio Đorđe Marjanović?

Po Srbiji su postojali klubovi obožavalaca Đorđa Marjanovića, Đokisti, koje je on redovno obilazio

  • 2
Đorđe Marjanović Foto: ATA Images

Đorđe Marjanović, legendarni jugoslovenski pevač, preminuo je u toku dana od posledica korona virusa. Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život prethodnih dana.

Đorđe Marjanović rođen je u Kučevu, gimnaziju je završio u Požarevcu, a u Beogradu je studirao na Farmaceutskom fakultetu. Fakultet nije završio, a pre nego što je počeo da se bavi muzikom radio je kao istovarivač robe na železničkoj stanici, raznosio je mleko i novine. Nakon toga zaposlio se na Radio Beogradu kao inkasant, a statirao je i na filmu i predstavama JDP-a.

Prvi put je zapevao na audiciji pevača koje je organizovalo Udruženje džezista Srbije, a posle toga počeo je da peva po zabavama u Beogradu.

Prelomni trenutak u njegovoj karijeri desio se krajem 1950-ih kada ga je šef jednog orkestra pozvao da na jednom nastupu peva u pauzama između dva bloka pesama. Publika je bila oduševljena njegovim izvođenjem. Njegovo pojavljivanje na televiziji sa pesmom „Zvižduk u osam“ odmah se pretvorilo u opšte oduševljenje. On je bio prvi pevač zabavne muzike na prostoru Jugoslavije koji nije samo stajao za mikrofonom već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku.

Mužička karijera

Prva LP ploča Đorđa Marjanovića Muzika za igru pojavila se u prodaji na njegov rođendan, 30. oktobra 1959. godine. Ploča je prodata u 11.000 primeraka, u vreme kad u Jugoslaviji nije bilo više od 20.000 gramofona.Druga LP ploča, pod nazivom Mustafa objavljena je 1962. godine. Omote za obe ploče oblikovao je istaknuti srpski dizajner Ljubomir Pavićević Fis. 1960. godine sa pesmama Pesma raznosača mleka i Prodavač novina učestvovao je na festivalu u Opatiji i osvojio tri nagrade.

Na takmičenju Zlatni mikrofon 1961. godine u Domu sindikata, po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto i nezadovoljni „Đokisti“ su na trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je milicija morala da interveniše. Da bi nekako smirio razbesnelu masu, Đorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima.

- Mnogi su me bezuspešno kopirali, pa su čak pojedinci koje ne želim da prozivam, na sceni pravili od toga vrhunski kičeraj. Ipak, najdraže mi je priznanje vrhunskog pevaca Zdravka Čolića koji je otvoreno rekao da je preslikao moju scenografiju i koreografiju. Pošteno, nema šta! - rekao je on jednom prilikom.

Godine 1963. započinje svoju karijeru u SSSR-u, čija ga je publika prihvatila od prvog trenutka. O njegovoj popularnosti u SSSR-u najbolje govori podatak da je na stadionu "Lenjin" imao petnaest uzastopnih koncerata pevajući svake večeri pred petnaestak hiljada ljudi.

Učestvovao je na gotovo svim jugoslovenskim festivalima zabavne muzike - Beogradsko proleće, Vaš šlager sezone, Festival Opatija, Pesma leta, Splitski festival, Zagrebački festival, kao i nekoliko puta na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije. Na Beoviziji 2009. je nastupio zajedno sa Oskarom i sastavom Bjuti kvins u pesmi Superstar Ognjena Amidžića, Vladimira Graića i Saše Miloševića Mareta.

U aprilu 1990.na koncertu Lepe Brene na kom je bio gastujući izvođač doživeo je moždani udar, dok je pevao pesmu „Mene nema ko da žali“. Posle toga jedno vreme ostao je potpuno bez moći govora. Kasnije mu se govor povratio u izvesnoj meri tako da može da priča ali otežano. Uprkos bolesti, na insistiranje svojih obožavalaca priređivao je koncerte gde je uglavnom pevao sa gostima i na plejbek svoje stare hitove. Pojavljivao se i na koncertima drugih pevača i kao gost na televiziji. Oprostio se od muzičke publike i publike uopšte 31. maja 2004. koncertom u centru Sava.

Juna 2016. godine, na oduševljenje brojne publike, pojavio se na festivalu Pesma leta u Smederevu i na plejbek izveo pesme Zvižduk u osamRomana i Nikad nije kasno.

Đorđe Marjanović Printskrin: Youtube/Minja Subota

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među kojima su: priznanje Nacionalni estradno-muzički umetnik Srbije (2018), Zlatni mikrofon Radio Beograda (2016), Sretenjski orden trećeg stepena (2015), Zlatna plaketa Beograda, Orden rada, Orden zasluga za narod sa srebrnim vencem. Predsednik SSSR Mihail Gorbačov dodelio mu je Orden za učvršćivanje prijateljstva i širenje kulturnih veza između Jugoslavije i SSSR.

Po Srbiji su postojali klubovi obožavalaca Đorđa Marjanovića, Đokisti, koje je on redovno obilazio. U tadašnjem Sovjetskom Savezu Đorđe je bio veoma popularan pevač. Pevao je u najvećim dvoranama i bio dočekivan sa počastima. Na jednom od tih putovanja Đorđe je upoznao i svoju suprugu Eli, sa kojom je u bio u braku od 1966. i ima troje dece.

Video: Preminuo legendarni pevač Đorđe Marjanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubav

    15. maj 2021 | 18:53

    Nikad nije kasno da se ljubi strasno, cuvena njegova pesma. Bog da mu dusu prosti

  • Voja

    16. maj 2021 | 08:35

    Mi stariji se oprašta o od djordja uz koga smo rasli, počivaj u miru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA