• 0

Čak dve premijere u Filharmoniji zajedno sa čuvenom "Karmen svitom"

Orkestar Beogradske filharmonije prvi put će izvesti Hindemitovu "Koncertnu muziku" op. 49 sa limenim duvačkim instrumentima u prvom planu

  • 0
Gabrijel Felc

Gabrijel Felc Foto: starsport.rs/Beogradska filharmonija

Novi koncerti šefa dirigenta Gabrijela Felca zajedno sa Beogradskom filharmonijom, zakazani su za četvrtak, petak i subotu 27, 28. i 29. maja (Sala Beogradske filharmonije od 19 časova). Publiku očekuju čak dva premijerna izvođenja kompozicija Hindemita i Britna, uz atraktivnu "Karmen svitu" Ščedrina.

Orkestar Beogradske filharmonije prvi put će izvesti Hindemitovu "Koncertnu muziku" op. 49 sa limenim duvačkim instrumentima u prvom planu. Zatim sledi Britnova kompozicija "Ruska sahrana", koja takođe do sada nije bila na orkestarskom repertoaru. Nastupe kruniše čuvena Karmen svita, poznata kao pravi entertejnment za slušaoce.

- Odlučili smo se za ovakvu koncepciju jer su udaraljke i limeni duvački instrumenti bili manje zastupljeni na repertoaru u ovoj, kao što znamo, restriktivnoj sezoni. Zato sad imamo sjajnu priliku da ih čujemo u punom sjaju i to u fenomenalnim opusima. Hindemitovu i Britnovu kompoziciju izvodimo premijerno, a Ščedrinova kompozicija predstavlja genijalnu kombinaciju muzike Bizea. Upotreba udaraljki je zaista spektakularna tako da će publika mnogo uživati - rekao je šef-dirigent Gabrijel Felc.

"Karmen svita" prava je fešta za ljubitelje udaraljki, za čije izvođenje su potrebni marimba, vibrafon, zvona, kravlja zvona, timpani, velki bubanj, činele, gong, kabasa, klaves, krotali, tom tomovi, trijangl, guiro, daire, doboš, glokenšpil… Uz puno različitih palica u rukama okretnih perkusionista, ovo delo će biti atraktivno ne samo za slušanje već i za gledanje.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima