≫ 

Felc i Mozer zajedno sa Beogradskom filharmonijom: Veče Šostakoviča

Mozer je jedan od vodećih violončelista sveta

  • 0
Gabrijel Felc

Foto: Marko Đoković

Šef-dirigent Gabrijel Felc ponovo je pred Beogradskom filharmonijom, povodom prvog zajedničkog nastupa u novoj sezoni, u petak 1. oktobra na Kolarcu (20č). Sa orkestrom priprema veče Šostakoviča, a kao solista nastupa superstar na violončelu, Johanes Mozer.

Stari znanac i miljenik filharmonijske publike, kanadsko-nemački violončelista zemunskog porekla, Johanes Mozer, odsviraće Koncert br. 1, jedan od najtežih koncerata u literaturi za ovaj instrument, posvećen Mstislavu Rostropoviču. Mozer je jedan od vodećih violončelista sveta, dobitnik mnogih nagrada kao što je prva na čuvenom takmičenju “Čajkovski”. Redovno sarađuje sa vrhunskim dirigentima kao što su Muti, Mazel, Jansons, Gergijev, Mehta, Jurovski, Jarvi, Neze-Segen, Dudamel, kao i sa najpoznatijim svetskim orkestrima.

Johanes Mozer

Johanes Mozer Foto: Marko Đoković

Drugi deo koncerta posvećen je brutalnoj Simfoniji broj 10 u Felcovom jedinstvenom i inspirativnom tumačenju. Ovo delo direktno vodi u godinu Staljinove smrti i precizno daje sliku tog vremena. Priča o stalnom sukobu Šostakoviča sa sovjetskim vlastima veoma je poznata, a čim je do njega došla vest o smrti diktatora, kompozitorov prvi potez je bila ova simfonija koja sumira sve što je imao da kaže ali i označava novi početak.

Ulaznice za koncert su u prodaji na biletarnici Beogradske filharmonije kao i onlajn.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA