≫ 

Kako su Neša Leptir i grupa Poslednja igra leptira stvarali svoju vanvremensku muziku

Koja vam je omiljena pesma čuvene grupe?

  • 3
Nenad Radulović, Neša Leptir Printskrin: Youtube/WaskeIII

Grupa Poslednja igra leptira, na čelu sa legendarnim Nenadom Radulovićem, Nešom Leptirom, osvojila je publiku širom bivše Jugoslavije vanvremenskim hitovima koji se i dan danas rado slušaju. Pesme kao što su "Nataša", "Dečko, 'ajde oladi", "Srce od meda", "Jeleni umiru sami", "Čokolada" i ostale su mnogi slušaju sa zadovoljstvom.

Nenad Radulović, poznati kao Neša Leptir, je 1986. godine u intervjuu za RTV reviju govorio o muzici svog benda.

Na pitanje kakvo je mesto grupe Poslednja igra leptira na estradi/rok muzici, odgovorio je sledeće;

- Pa, teško je reći. Mi smo svakako u vrhu, svi znaju za nas, ali nismo ničiji idoli, nismo grupa sa špicom koja ide pravo gore razbijajući sve. Ne znam... Ovaj "Dečko" je napravio džumbus. Pomirio je klince i odrasle u našoj publici. Znao sam da će da prođe, ali nisam očekivao takav bum. Sklepao sam tu pesmicu u jednoj poslastičarnici na moru, kada smo počeli da nastupamo posle moje vojske. Eto, takva jedna stvar se sad svira i na radio Pragu.

Poslednjih nedelja, na probama pričamo gde se treba usmeriti. Ne u stilu da nešto menjamo pa iz popa banemo u "nju vejv" i zeznemo se. Čim nešto ide, ne treba mnogo dirati. Ovo naše dobro prolazi

Onda, gledam nešto onaj Malkolm Mek Laren, (palo mi u ruke nekoliko njegovih ploča u zadnje vreme, ja inače kasnim sa preslušavanjem tih stranih hitova) čovek radi sve: ima kantri, ima rokenrol... Zato što to voli.

Ja nisam ni roker, ni panker, a staviću rok aranžman uz tekst, znaš, ako treba da bude grubo. Ako opet treba za neku terasu na moru, onda zna se... Moraš sebi da daš temu, kao za pismeni zadatak. Važno je da pogodiš klince, posle to i odrasli prihvataju.

Razume se, ne smeš da pevaš "ja te volim", pevaš o cigareti koja je ostala neugašena... Gruba reč je šema, ali, zna se. Dakle, zezanje ide na koncertu, a ploča se radi muzički pristojno, jer smo mi muzičari, pre svega. Ljudi me pitaju što se ne zezamo na ploči, a to ne bi išlo. To su dva različita kolača, mada su oba kolači - rekao je svojevremeno Neša Leptir, a prenosi Yugopapir.

Nenad Radulović, Neša Leptir Nenad Radulović, Neša Leptir Printskrin: Youtube/WaskeIII

Na pitanje kako biraju teme, Nenad je rekao:

- Moje je da pogodim o čemu ti razmišljaš. To je tekst. Za muziku nema nečeg određenog, gledaš da to bude relativno moderno, prvenstveno da bude lepo. Može da znači i komercijalno, ali ne sladunjavo, ne šund. Ja ne smatram, recimo, da je "Dečko..." šund.

Ne zato što sam ja to napravio, nego, svi kažu da je produkcija evropska, ja se u to ne razumem. A tekst, čim možeš da snimiš mali igrani film po tekstu - za mene to nije šund. "Otkopčaj dugme, vruć je dan" - to su kadrovi... u principu je film.

Imamo puno filma u glavi. Ne skidam se sa filma od malena. Neki su mi čak rekli da u tome ima neke filmske muzike. Znači, nije mi cilj da se pesma svidi komšijskim klincima, a kevi i ćaletu ne - rekao je muzičar za RTV reviju.

Na konstataciju da imaju recept za hit, Neša Leptir je rekao:

- Pa, to je sad vrlo teško. Baš sam nedavno pričao sa nekim muzičkim ljudima. Do pre dve godine se znalo, sad apsolutno ništa. Ne ono "bez emocija" - ništa. Rešenje je, mislim, u lepoti. Da ne ispadnem sad neki esteta, ali lepota je najvažnija, šta ja znam, ima raznih lepota. Volim, recimo, da mi je sto u neredu, ima i u tome neke lepote - rekao je muzičar.

Podsetimo se nekih hitova grupe Poslednja igra leptira. Koja pesma vam najlepša?

Poslednja igra leptira - "Nataša":

Poslednja igra leptira - Dečko, 'ajde oladi":

Poslednja igra leptira - "Srce od meda":

Poslednja igra leptira - "Jeleni umiru sami":

Poslednja igra leptira - "Čokolada":

Poslednja igra leptira - "Grudi balkanske":

Poslednja igra leptira - "Nemo(j) da me nerviraš":

(Telegraf.rs/Razgovarao: Branko Petković, snimio: Zoran Kršljanin, obrada Yugopapir (RTV revija 1986. godine))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bobrock

    29. septembar 2021 | 20:27

    I dan danas slušam njihove pjesme. Legendarna grupa. Grudi Balkanske, meni najomiljenija njihova pjesma

  • Nikola

    29. septembar 2021 | 20:53

    Laka mu zemlja

  • Jelena

    30. septembar 2021 | 20:02

    Najbolji bili i ostali, nema više takvih muzičara nažalost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA