Tužna godišnjica: Pre 35 godina je poginuo Dražen Ričl, osnivač Crvene jabuke

Bio je jedan od najboljih sarajevskih gitarista

  • 1
Dražen Ričl Crvena jabuka Printskrin: Youtube/CrvenaJabukaFan

Tužan je dan za ljubitelje ex-yu muzike 1. oktobar 1986. godine. Na današnji dan, pre 35 godina, poginuo je Dražen Zijo Ričl, osnivač i frontmen grupe Crvene jabuke od posledica saobraćajne nesreće koja se desila 18. septembra 1986. godine, kada je život izgubio njegov drug i kolega iz benda Aljoša Buha.

Nesreća se desila kod Jablanice, kada su članvi benda iz Sarajevo putovali za Mostar. Dražen Ričl je bio u komi do 1. oktobra i preminuo je u bolnici u Beogradu, piše avaz.ba.

Rodio se 12. marta 1962. godine u Sarajevo, a bio je jedan od najpoznatijih ličnosti tamošnje kulturne scene. Dražen Ričl je počeo karijeru u bendu Elvis J.Kurtović & His Meteors, jedan je od začetnika Novog primitivizma. Osnova je Crvenu jabuku sa Zlatkom Arslanagićem.

Bio je jedan od najboljih sarajevskih gitarista, a od Elvisa J. Kurtovića dobio zvanje "Zijo, najbrža ruka srednje Bosne, uključujući i zajednicu opština Tuzla – car pare, magle i ostalih vremenskih nepogoda", kako je bio i najavljivan na koncertima.

Dražen Ričl je odrastao na Koševu, završio je osnovnu muzičku školu, potom sarajevsku Drugu gimnaziju, a potom je upisao žurnalistiku na Fakuletu političkih nauka u Sarajevu. Budući da je imao puno obaveza, završio je samo dve godine.

Takođe, imali smo prilike da ga gledamo prvoj sezoni "Top liste nadrealista", gde je glumio zajedno sa Neletom Karajlićem, Brankom Đurićem – Đurom i Zenitom Đozićem.

Na nadgrobnom spomeniku u obliku presečene jabuke uklesan je stih iz pesme “Nek’ te on ljubi”, navodi Avaz.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA