Vraća se "Beogradsko proleće": Da li će legendarni festival "zasijati" starim sjajem?

  • 5
Beogradsko prolece Beogradsko proleće u Dvorani doma sindikata/Foto: DDS arhiva

Legendarni festival "Beogradsko proleće" se vraća. Kako pište RTS, biće održan u aprilu ove godine u Kombank dvorani, nekadašnjem Domu sindikata.

Inače, prošlo je više od 60 godina od ovog festivala, koji je nastao po uzoren na one San Remu i Opatiji.

Prvo "Beogradsko proleće" održano je u aprilu 1961. godine u Domu sindikata. Na konkurs je tada stiglo oko 200 pesama, a samo 14 je ušlo u takmičarski deo.

Vokalna solistkinja Beti Đorđević i kompozitor i tekstopisac Zoran Dašić se rado sećaju ovog takmičenja.

- To je zaista postao jedan prestižan festival u tadašnjoj Jugoslaviji koji je okupio najznačajnija imena. Nema ko se nije pojavio na tom festivalu - prisetio se Daša.

Inače, festival je trajao tri večeri (dve polufinalne i jedno finalno). Svaka kompozicija je izvođenja u dve verzije, sa različitim pevačima i orkestrima.

To je bio prvi festival kome je publika birala pobedika.

- To i jeste poenta cele priče. Praviš muziku za narod i narod bira. Žiri može da ima svoje viđenje, a najčešće se kod publike ne prihvati - rekao je Zoran Dašić Daša.

Beti Đorđević je na "Beogradskom proleću" učestvovala 4 puta - 1974, 1976, 1977 i 1979. godine. Pesma koja se izdvojila jeste "Počnimo ljubav iz početka", koju je izvela 1976. godine.

- Pesma mi se odmah dopala. Radili su je veliki majstori, Aleksandar Korać, aranžman veliki Zvonimir Skerl. To nije moglo a da ne bude dobro - rekla je Beti Đorđević.

Grupa Legende je učestvovala na "Beogardskom proleću" 1988. godine, a imali su pomoć jednog poznatog lica.

- Sa glumcem Markom Nikolićem i mi smo uzeli prvu nagradu, što možda nije bilo tako teško u tom trenutku. Bilo mi je jasno kada smo se pojavili na sceni i kada je Marko sa nama izašao, kao da je Elvis Prisli, cela sala je bila na nogama i pre početka pesme - rekao je Zoran Dašić.

Pobeda na "Beogradskom proleću" je mnogo značila.

- Danas kada neko pobedi, kao da nije ni bilo. Traje dva, tri dana po novinama članci i gotovo. Drugo, tada je bila i velika konkurencija. Bilo je mnogo manje izvođača i pevača nego danas, ali je kvalitet bio mnogo bolji - rekao je Daša.

Zoran Dašić Daša - Legende Zoran Dašić Daša Foto: A. Nalbantjan

Sagovornici se slažu sa je festival "Beogradsko proleće" potreban i Srbiji i Beogradu.

Kako navodi Daša, mediji su ti koji mogu da vrate "Beogradskom proleću" stari sjaj.

- Sve zavisi i od medija. Mediji su tu jako bitni. Mislim na radio stanice i televizije, pre svega. Ako oni daju podršku takvoj vrsti muzike, onda će biti uspešan. Ako ih proteraju sa svojih programa kao neaktuelne, neinteresantne, nisu u trendu i tako dalje, onda od toga neće biti ništa - rekao je Daša.

Konkurs za učešća na festivalu otvoren je od 05. januara do 15. februara.

(Telegraf.rs/izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милорад

    9. januar 2022 | 11:18

    Стари сјај се никад невраћа што је и природно.Сама идеја и воља да се обнови фестивал је одлична вест али ово време тражи квалитет,ко га осмисли и публика прихвати тај ће бити"Цар",стећно.....

  • BASA

    9. januar 2022 | 11:04

    Divno ! Sve cestitke za povratak , Beogradskog Proleca !

  • SRBIN

    9. januar 2022 | 11:26

    ODLIČNA IDEJA,MEĐUTIM, MISLIM DA ĆE TO BITI DALEKO OD ONIH FESTIVALA:PUBLIKA,ORKESTAR,MIKROFON I PEVAČ,BEZ CIRKUSA KAO NA EVROVIZIJI.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA