≫ 

Sopran Ana Netrebko napustila njujoršku Metropoliten operu zbog podrške Putinu

Met je poslednjih dana uložio više napora pokušavajući da ubedi Netrebko da odbaci Putina, ali nije uspeo

  • 11
Anna Netrebko, Ana Netrebko Foto: Tanjug/AP/Luca Bruno

Sopran Ana Netrebko povukla se iz budućih angažmana u njujorškoj Metropoliten operi, jer nije htela odbaci svoju podršku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

- To je veliki umetnički gubitak za Met i za operu. Ana je jedna od najvećih pevačica u istoriji Met-a, ali sa Putinom koji ubija nevine žrtve u Ukrajini, nije bilo puta napred - rekao je generalni direktor Met-a Piter Gelb u saopštenju objavljenom u četvrtak.

Gelb je u nedelju izjavio da Met neće angažovati umetnike koji podržavaju Putina. Met je poslednjih dana uložio više napora pokušavajući da ubedi Netrebko da odbaci Putina, ali nije uspeo, rekla je osoba upoznata sa razvojem događaja, koja je govorila pod uslovom da ostane anonimna.

Odluka Met-a usledila je posle kolapsa međunarodne karijere ruskog dirigenta Valerija Gergijeva, koji je bio blizak Sa Putinom kao umetnički i generalni direktor Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu.

Ana Netrebko je 2008. godine od Putina dobila priznanje Narodnog umetnika Rusije.

Anna Netrebko, Ana Netrebko Foto: Tanjug/AP/Dmitry Lovetsky

Umetnica se u utorak povukla sa svih svojih predstojećih nastupa.

- Protivim se ovom besmislenom ratu agresije i pozivam Rusiju da odmah okonča ovaj rat, da spasi sve nas. Potreban nam je mir odmah. Ovo nije vreme za mene da pravim muziku i nastupam. Stoga sam odlučila da se povučem od nastupa za sada. To je izuzetno teška odluka za mene, ali znam da će moja publika razumeti i poštovati ovu odluku - rekla je Ana Netrebko, piše Yahoo.

Video: Šta svaki državnik mora da uradi pre sastanka sa Putinom?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA