≫ 

Bogat koncertni program do kraja nedelje u Beogradu i Novom Sadu

Za sve ima po nešto

  • 0
Irish Stew of Sindidun Foto: Bojan Stevanović

Orthodox Celts, Negative, HotHouse Flowers, Irish Stew, Veliki prezir, neki su od rok bendova koji će ove nedelje i produženog vikenda nastupiti u Srbiji.

Čuveni bend "Orthodox Celts" koji postoji već 30 godina, večeras će održati samostalan koncert u Domu omladine Beograda - povratak nakon tri godine apstinencije.

Tradicija se nastavlja - "srpski Irci" će okupiti vernu publiku da tradicionalno zajedno proslave Dan Svetog Patrika u sali “Amerikana”.

Novosadski sastav "Short Reports" održaće koncertnu promociju debitantskog albuma "Cats VS Dogs" večeras u Beogradu u klubu Anti Shop Elektropionir.

Jedan od lidera benda je Nemanja Velimirović, koga znamo kao sjajnog vrhunskog gitaristu i muzičara iz alternativnog hard rok benda "E-Play".

Dom kulture Novi Sad ugostio je 10. marta bend “Eva Braun”, a večeras, u isti prostor će organizatori dovesti i beogradsku hard-rok atrakciju "Negative" koji pretvodi Ivana Peters, što obećava vrhunski provod.

Odmah naredno veče, 18. marta u Dom omladine NS dolazi i džez rok dama - Tanja Jovićević jedan od svakako najboljih ženskih vokala domaće scene.

Tanja je pre svega poznata kao pevačica i liderka grupe “Oktobar 1868”, ili EKV - Ekatarina Velika, na čelu sa Milanom Mladenovićem, čiji je član bila neko vreme, kao prateći vokal.

Beogradski irski festival (BIF) predstavlja irski rok sastav "Hothouse Flowers" 18. marta na sceni kluba Novi BitefArtCafe u Beogradu.

Hothouse Flowers Foto: HHF promo

Dva alternativna rok benda Navy ne obećava i Veliki prezir imaće svoje solo koncerte dve večeri zaredom - u petak 18. i subotu 19. marta u Elektropioniru, kao uvod u muzičku konferenciju i festival “Kontakt”.

Grupa "Navy ne obećava" ovog puta obećava da ovih dana može da se očekuje izlazak njihovog novog albuma ,"Bekstvo iz BGa".

U okviru vikenda zagrevanja za Kontakt konferenciju, bend će predstaviti uživo upravo taj album na koncertu u Anti Shop Elektropioniru u petak, a gosti na koncertu biće pank rok grupa “Sara Džesika Panker”.

Skoro tri godine alternativni rok sastav "Veliki prezir" nije održao koncert u Beogradu, ali zato će 19. marta ekskluzivnim nastupom u Anti Shop Elektropioniru ispratiti online izdanja velike muzičke regionalne Kontakt konferencije i najaviće novi, šesti Kontakt, koji će se konačno održati uživo.

Sastav “Irish Stew of Sindidun” nakon dve godine pauze zbog korona virusa, konačno nastavlja sa koncertnim aktivnostima i to na mestu gde su već uspešno svirali - u beogradskom Centru za kulturu "Božidarac", u subotu, 19. marta od 20h.

Nakon velikog koncerta u "Amerikani" Doma omladine Beograda krajem 2019. godine i turneje po gradovima širom Srbije kojom su obeležavali 15 godina karijere, pred sam put na festival u Nemačku zaustavila ih je pandemija.

Istaknuti pank sastav “NBG” održaće solo koncert 18. marta u čuvenom rok klubu Fest u Zemunu.

Violoncelista Julijan Stekel sa filharmonicarima u Kolarcu

Beogradska filharmonija nastupa sa Julijanom Štekelom, superstarom na violončelu, pod dirigentskom palicom mladog Hoseina Piškara, u petak 18. marta na Kolarcu, najavili su iz BF.

Na repertoaru su Sibelijusova dela "Noćna vožnja i svitanje" i Treća simfonija, kao i Blohov "Šelomo" za violončelo i orkestar.

Julijan Štekel priznat je kao jedan od vodećih violončelista našeg vremena. Nagrađivan je prestižnim nagradama i pozitivnim kritikama širom sveta za svoje maestralne, autentične interpretacije.

Redovno nastupa sa vodećim orkestrima i najvećim dirigentskim imenima, a nastup koji je imao sa Beogradskom filharmonijom, 2011. godine, dugo se pamtio.

Pandemija je odložila novi susret Štekela i filharmonijskog orkestra, zato publika željno očekuje koncert ovog petka i izvođenje rapsodične kompozicije za violončelo i orkestar Ernesta Bloha, nazvanog "Šelomo" po kralju Solomonu.

Beogradska filharmonija nastavlja sa trendom predstavljanja novih dirigentskih snaga koje zaokupljuju svetsku muzičku pažnju.

Jedan od njih je Hosein Piškar, mladi iranski dirigent, koga je životni put vodio od rodnog Teherana preko Nemačke na muzičke pozornice širom sveta.

Na predstojećem koncertu interpretiraće Sibelijusove kompozicije koje se prvi put nalaze na filharmonijskom repertoaru.

Nesumnjivo najveći finski kompozitor, dugo je bio predmet kontroverzi i sukobljenih mišljenja muzičkih profesionalaca ali Sibelijusov uspeh kod publike nikad nije bio doveden u pitanje.

Pored snažnog nacionalnog pečata kojim njegova dela odišu, predstavljaju i moćne zvučne slike velelepnih pejzaža.

Tako će Beogradska filharmonija "povesti" na vožnju sankama kroz prostranstva Severa uz "Noćnu vožnju i svitanje", a publika će čuti i Treću simfoniju koja se ređe izvodi.

Ulaznice su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.

Leb i Sol 1. aprila i Atomsko sklonište 8. aprila u Novom Sadu

Eminentni makedonski rok džez sastav "Leb i sol", veterani rok scene Atomsko sklonište, kao i obeležavanje punoletstva Baseline Ð organizacije svečano će označiti nastavak rada Kulturnog centra - Hala 2 na Novosadskom sajmu, saopštili su organizatori.

Publika će slušati dve legendarne grupe koje su svojom muzikom ispisale istoriju popularne muzike na ovim prostorima.

U obnovljenom ambijentu, Hala 2 će obuhvatiti brojne koncerte, performanse, i druge kulturne programe te doprineti podizanju kapaciteta kulturne scene grada, u godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, najavili su organizatori.

Novo mesto za muzičke i kulturne sadržaje, ponudiće publici raznovrstan program pa će tako mesec april biti u znaku jubileja.

Prvog dana aprila, i nije šala, odličnu atmosferu napraviće jedna od najpopularnijih sastava na području bivše Jugoslavije "Leb i sol", u sastavu: Bogdan Arsovski, Koki Dimuševski, Srđan Dunkić i Dimitar Božikov te će svečano najaviti ponovno otvaranje omiljenog mesta Novosađana.

Hitovi poput "Čuvam noć od budnih", "Kalabalak", "Bistra voda", "Čukni vo drvo" oriće se se 1. aprila Halom 2 Novosadskog sajma.

Dan nakon nastupa grupe Leb i sol, 2. aprila, slavićemo jublej - 18 godina od osnivanja Baseline Ð organizacije.

Pet dana kasnije, 7. aprila ljubitelji stand up show-a gledaće "Kruševac geto".

Krusevac Geto Foto: Promo

Ovaj popularni dvojac, koji čine Nikola Trišić Triša i Nikola Milenković Čami, na vrlo duhovit i komičan način bave se opštim provincijskim društvenim temama, kako kroz pesme, tako i kroz skečeve, koji u poslednje vreme privlače sve veću pažnju.

Vedri, energični, neposredni, sastav koji je ove godine napunio 46 godina postojanja, "Atomsko sklonište" natupiće 8. aprila u Hali 2. Legendarna grupa u Novom Sadu će, drugog dana aprila, napraviti žestoku rokenrol žurku, a Novosadska publika pokazati kako se uživa, ali i da za ljubav "i dalje ima dušu".

Pulski Atomci su, može se reći postali domaći bend jer je Novi Sad postao obavezan na njihovoj koncertnoj mapi. Kao gosti, na koncertu će nastupiti mlada i već afirmisana novosadska rok grupa „Rok apoteka“ kojoj u narednom periodi izlazi album prvenac.

Ovaj koncert će biti promocija njihovog autorskog rada.

Hala 2 će takođe, 9. aprila na "Elektro..." žurci, biti mesto gde će se slušati setovi bazirani na dance, synth i pop muzici, koji se miksuju sa hiphop, r''n''b i dancehall zvucima i ponekim domaćim ili stranim evergrinom poput izvođača kao što su Doja Cat, Olivia Rodrigo, Shu, Lady Gaga, The Weeknd, Billie Eilish, Dua Lipa, Nipplepeople, Madonna i drugi.

Američki sastav Yellowjackets nastupa 14. avgusta u Nišu

Legendarni američki jazz i fusion sastava Yellowjackets koji iza sebe ima 44 godine rada, 25 albuma, dve Grammy nagrade i još 17 nominacija za najveće priznanje u muzici - nastupiće na ovogodišnjem Nišvillu poslednjeg dana festivala - u nedelju 14. avgusta, najavili su organizatori.

Sastav čine pijanista i klavijaturista Rušell Ferrante (koji je inače i član prve postave), saksofonista Bob Mitzer, Bubnjar Will Kennedy, i basista iz Australije Dane Alderson.

Jezgro sastava Yellowjackets je okupljeno 1977. godine i to kao prateći bend gitariste Robena Forda, koji tada snimao prvi solo album (pre svega instrumentalni), a osim Rušella Ferantea u postavi su tada bili i bas gitarista Jimmy Haslip i bubnjar Ricky Lawson.

S obzirom da je izdavač ohrabrivao Robena Forda da se okrene komercijalnijem (vokalnom) repertoaru, ostali članovi su odlučili da naprave "bend unutar benda" jer su želeli da nastave i sa instrumentalnom muzikom.

O izboru imena Rušell Ferante je rekao: Ako tu očekujete nešto intrigantno ili smisleno - verovatno ćete biti razočarani.

Jimmy je doneo hrpu predloga - uglavnom katastrofalnih - i od svih ponuđenih imena odabrali smo "Yellowjackets" jer se činilo da konotirtra nešto živahno i energično, odnosno - nešto sa žaokom.

Jednom kada odaberet ime - nekako zaglavite sa tim i evo nas toliko godina kasnije - mi smo matori muškarci koji sviraju u bendu tog imena.

Kroz grupu su u međuvremenu prošli mnogi vanserijski muzičari: gitaristi Mike Miller i Mićael Landau, saksofonista Marc Rušo, bubnjari Peter Erskin, Terri Lyne Carrington, Marcus Bailor i Ricky Lawson, basista Felix Pastorius (sin legendarnog Jaco Pastoriusa)...

Bend "Orbital" 4. juna u Luci Beograd

Jedan od najuticajnijih britanskih elektronskih bendova Orbital nastupiće u subotu 4. juna, od 21 čas, u Luci Beograd, u okviru turneje "30-Something" na kojoj slave jubilarni 30. rođendan, najavili su organizatori.

Od samih početaka 89. godine kada su u kući svojih roditelja snimili debi singl "Chime" koji je za samo nekoliko meseci postao rejv himna koja je osvojila britansku top 20 listu, tokom više od tri decenije karijere ovi giganti elektronske scene redefinisali su plesnu muziku i popularnu kulturu na njima svojstven način.

Kroz bogatu diskografiju koja broji devet studijskih i tri live albuma, mnoštvo EP-jeva, singlova i saundtreka, njihova muzika je uticala na mnoge izvođače od Bjork do Bicepa. Sarađivali su sa najvećim i najrazličitijim svetskim zvezdama kao što su Madonna i Kraftwerk, ali i profesorom Stephenom Hawkingom, kao i glumcem Mattom Smithom iz filma Doctor Who na njihovom nezaboravnom performansu na Glastonbury festivalu.

Nakon što je pesma "Chime" postala globalni hit, usledio je debi album "Orbital (Green Album)", a za njim i "Orbital (Brown album)" koji su sastav Orbital pozicionirali kao vizionare u muzici.

Usledile su NME nagrade, bili su jedni od glavnih hedlajnera Glastonbury-ja 1994. godine, a Q magazine je taj koncert uvrstio u štop 50 nastupa svih vremena, dok su 2002. godine dodati i na njihovu listu "50 bendova koje mora da vidi pre smrti".

Orbital su producirali i saundtreke za filmove The Saint, Event Horizon, Spawn i The Beać a na ceremoniji otvaranja Paraolimpijskih igara 2012. godine izveli su svoju pesmu "Where Is It Going" zajedno sa profesorom Hawkingom na bini.

Svojom reputacijom jednog od najboljih live actova na planeti, Orbital su potpuno promenili sam pojam plesne muzike, te su armiju rok fanova preorjentisali u zaljubljenike u elektronski zvuk.

Nakon pauze između 2004. i 2008. godine, Orbital se ponovo okupljaju i nastavljaju da snimaju muziku i nastupaju širom sveta, inspirišući nove generacije muzičkih talenata.

Budući da su zbog pandemije propustili proslavu 30. jubileja, došli su na ideju da godišnjicu obeleže kroz nova izdanja.

Kampanja je započela obradama njihovih originalnih numera poput "Are We Here" i "Belfast" od strane popularnih savremenih Ðeva kao što su ANNA, Eli Brown, Dusky, Shanti Celeste, dok su sami uradili novu verziju pesme "Satan", a očekuju se još brojni remiksi.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA