≫ 

Marina Arsenijević je osvojila Ameriku bravurama na klaviru, a novu kompoziciju je posvetila Nikoli Tesli

- Ako ne volite da budete u mraku kada se svetla ugase, postoji jedna osoba kojoj morate zahvaliti za svu utrošenu električnu energiju - navela je poznata srpsko-američka pijanistkinja

  • 5
Marina Arsenijević

Marina Arsenijević Printskrin: Instagram/marinainamerica

Kompozitorka i pijanistkinja, koja je svojevremeno nominovana za Emi nagradu, Marina Arsenijević, objavila je novu kompoziciju i CD za klavir pod nazivom "Tesla Rhapsody" posredstvom kompanije United World Bravo Music, i može se čuti preko servisa Amazon i Apple Music

Ovo je prva velika kompozicija u čast slavnog naučnika i pronalazača Nikole Tesle.

- Ako ne volite da budete u mraku kada se svetla ugase, postoji jedna osoba kojoj morate zahvaliti za svu utrošenu električnu energiju. To je renomirani naučnik i pronalazač Nikola Tesla čiji su izumi prepoznati kao vitalni temelj za tehnološki napredak 20. i 21. veka. Želela sam da odam počast svom sunarodniku srpskom Amerikancu (sa kompozicijom) "Tesla Rhapsody" koja je komponovana za solo klavir i simfonijski orkestar kombinujući elemente klasične muzike, folklora, džeza i bluza - rekla je Marina Arsenijević, prenosi einnews.com.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MARINA ARSENIJEVIC (@marinainamerica)

(Kompozicija) "Tesla Rhapsody" je višeslojna rapsodična klavirska struktura sa istaknutim melodijama protkanim iz Teslinog nasleđa. Otvaranje je inspirisano vizantijskim napevom i crkvenim zvonima koja odražavaju zvuke Teslinog detinjstva. Ovo je dopunjeno elementima folklora iz Teslinog zavičaja.

Pošto je Tesla veći deo svog odraslog života proveo u Njujorku, "Tesla Rhapsody" koristi elemente džeza i bluza sa bitonalnim i bimodalnim epizodama kako bi odrazio njegov užurban i veoma produktivan život u Njujorku.

Struktura kompozicije je inspirisana Geršvinovom "Rapsodijom u plavom". Teksturu klavira odlikuju "skrivene" melodije u unutrašnjim delovima, gusta polifonija, polomljeni akordi.... Kompozicija "Tesla Rhapsody se završava herojskim krešendom koji odražava uticaj Teslinog genija na svet.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MARINA ARSENIJEVIC (@marinainamerica)

Marina Arsenijević je rođena u Beogradu 1970. godine. Počela je da svira klavir u svojoj četvrtoj godini, a sa devet godina je nastupala pred publikom od 2.000 ljudi. Počela je studije visokog obrazovanja rano, kada je imala samo petnaest godina, a kasnije je magistrirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Arsenijević je komponovala i nastupala u klasičnom kros-over stilu, miksajući i transformirajući žanrove. Ona je opisana kao „jedinstvena za uši, ali poznata duši", i njene kompozicije su kombinacija etno ritma sa klasičnim tehnikama. Snimila je „Ethno Classic & Wolfgang Amadeus Mozart” 1997. godine i „Mother Tongue" 1999. godine, oba albuma su proizvedena u Srbiji. U Sjedinjenim Državama je 2002. izdala „My Balkan Soul” kao i „Chopin: Waltzes” 2004. godine, „Fire & Soul” 2007. godine i „Marina at West Point” 2010. godine.

Video: Rasna plavuša svira za Novaka: Srpkinja bujnog dekoltea dirnuta Đokovićevom mukom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neša

    18. april 2022 | 16:28

    Zar je moguće da ima 52 godine. Meni izgleda kao da ima trideset pet- šest godina. Svaka čast na izgledu i muzičkom delu posvećenom našem geniju i svecu.

  • BASA

    18. april 2022 | 15:45

    Sve cestitke ! Bravo

  • Dara

    18. april 2022 | 19:13

    Neka i ostane u toj Americi kada je vec osvojila ... ali nije sve onako kako pise u tekstu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA