≫ 

Kako se sonata razvila posle Betovena? Saznajte na besplatnom koncertu klasične muzike

Koncert je u Konaku knjeginje Ljubice u četvrtak 21. aprila u 19 časova. Ulaz je slobodan

  • 0
Dusica Mladenovic Foto: Promo

Kako se muzika u Srbiji i Evropi razvijala posle Betovena, muzičko je pitanje na koje će sutra biti dat odgovor na koncertu baš tog naziva - "Sonata posle Betovena", u izvođenju violinistkinje Dušice Mladenović i pijaniste Ukija Ovaskainena.

Na programu će se naći sonate srpskih kompozitora Ljubice Marić i Dejana Despića, kao i nemačkog kompozitora Bernda Aloiza Cimermana. Na koncertu će premijerno biti izvedeno novo delo Ijana Vilsona, irskog kompozitora trenutno nastanjenog u Srbiji. Pod nazivom "Sonnatura", inspirisano je krugovima Britanskog umetnika Ričarda Longa i Betovenovom pastoralnom simfonijom, a napisano je koristeći eksperimenatalan pristup formi sonate.

Kompozicija „Četvrt milja od Meseca“ irske autorke Dirdri Mek Kej će premijerno biti izvedena u Srbiji, i iako nije u klasičnoj sonatnoj formi povezanost sa Betovenom nalazi u posve različitom pogledu na prirodu.

Uki Ovaskainen Foto: Klaus K Nielsen

Na koncertu će dalje biti promovisana dela Dejana Despića i Ijana Vilsona nakon snimanja i objavljivanja kompakt diska njihove muzike pod nazivom "Refleksija" (Muzička kuća "Metropolis" 2019.) i obeležene važne godišnjice kao što su 250 godina od rođenja Betovena, 50 godina od smrti Cimermana i 90. rođendan Dejana Despića (sa dve godine zakašnjenja uzrokovanih virusom Kovid-19).

Koncert organizuje Udruženje umetnika „Anime“ u saradnji sa Muzejem grada Beograda i podržan je od strane Organizacije muzičkih autora Srbije SOKOJ iz Fonda za kulturna davanja.

Koncert će biti održan sutra, 21. aprila, u Konaku knjeginje Ljubice (Ulica Kneza Sime Markovića 8) u 19 časova. Ulaz je slobodan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA