≫ 

Pesma koju je zaljubljeni mornar napisao pre 64 godine postala viralna na TikToku

- Teško je opisati rečima koliko je neverovatno ispustiti svoj prvi singl sa 82 godine! - napisao je autor pesme Morton "Mort" Blok

  • 0
Muzika Foto-ilustracija: Pixabay

Izvesni Morton "Mort" Blok je davne 1958. godine bio oduševljen devojkom koju je upoznao na plaži u Atlantik Sitiju, ali zbog straha da ona neće osećati isto, nije joj izrazio svoja osećanja, piše "Yahoo!".

- Znao sam da je ona ta - ona ​​je bila ta za mene. Tako da sam odlučio da svoje emocije izložim u pismu, a onda sam pomislio: "Zašto ih ne pretvorim u pesmu?" - rekao je Blok, koji je tada imao 19 godina i bio je amaterski trubač.

Nije ni sanjao da će 64 godine kasnije njegova pesma "My Love" ("Ljubav moja") postati hit i to zahvaljujući njegovom unuku koji je odlučio da ga snimi i objavi na TikToku. Pesma je propraćena snimkom sa medenog meseca njega i njegove supruge Suzan Veber Blok iz 1960. godine.

- Teško je opisati rečima koliko je neverovatno objaviti svoj prvi singl sa 82 godine! - napisao je Blok.

Ali pre nego što se to dogodilo, unuk je morao da ga upozna sa TikTokom.

- TikTok! Nisam imao pojma šta je to. Mislio sam da je to nešto što radi sat - rekao je Blok.

Ljubavna pesma koju je snimio njegov unuk Met Blok (31) sa grupom džez muzičara od 18. marta do sada pregledana je više od 1,5 miliona puta, rekao je Mort Blok, koji je istovremeno prikupio oko 15.000 pratilaca.

- Bilo je lepo iznenađenje videti kako moja pesma ide punim krugom - rekao je on.

Blok je bio 19-godišnji mornarički podoficir treće klase koji je služio na razaraču USS Hazelwood u severnom Atlantiku kada je sedeo na palubi da bi svoje misli o Suzan Veber, tada 17, izrazio rečima:

"Nedostaješ mi svakim danom sve više, otkako si otišla– čeznem za tvojim dodirom, toliko mi trebaš, ljubavi moja...“

Na kraju je odlučio da Veberovoj ne pošalje pesmu, ali ispostavilo se da dodatno udvaranje nije ni bilo potrebno. Rekla je "da" na Blokovu prosidbu kada se vratio kući u Filadelfiju na odsustvo 1959. godine. Venčali su se sledeće godine nakon što je ispunio svoju dužnost u mornarici.

Blok je nekoliko puta izveo pesmu "My Love" za svoju novu nevestu na trubi, a zatim je muziku i tekstove spremio u fioku, gde su sedeli narednih 60 godina.

- Svirao sam u nekoliko džez bendova i s vremena na vreme bi se na repertoaru našla i ta pesma. I ja sam je svirao na klaviru tokom našeg braka, ali uglavnom je to postalo lepo porodično sećanje - rekao je Blok.

Verovatno bi tako i ostalo.

Zatim je u decembru 2013. godine (Motronov unuk) Met Blok, koji takođe svira trubu,  došao da poseti baku i dedu u njihovoj kući na Kenet skveru, u Pensilvaniji.

Met vodi "La Reserve Records", džez izdavačku kuću iz Bruklina, sa svojim bratom Džejkobom Blokom. Deda ga je sa 10 godina naučio da svira trubu od i često imaju zajedno džem sesije.

Kada je njegov deda odlučio da izvuče notne zapise za pesmu "My Love" iz svoje fioke, Met je rekao da je bio "preplavljen" i odmah osetio želju da podeli pesmu.

- Rekao sam: "Deko, moramo ovo da objavimo, trebalo bi da je snimimo" - priseća se Met Blok.

Tokom narednih nekoliko godina, on i njegov deda su nastavili da razgovaraju o mogućnostima. Zatim su prošlog leta Met i nekoliko prijatelja džez muzičara završili snimanje pesme "My Love" i nekoliko drugih pesama za album "Strange Harbors", koji će biti objavljen 30. septembra.

Met je takođe producirao album i angažovao džez vokalistu Benija Benaka III da otpeva tekst.

Zatim je ubedio svog dedu da počne da pravi TikTok video snimke o svom životu.

- Snimanje video snimaka postalo je zabavna stvar za momka u 80-im - rekao je Morton.

Rekao je da uživa u pričanju o svom vremenu u mornarici i o tome kako da brine o trubi, pa čak i iznenadnom što je konačno video uspehu koji je pozno doživeo kao tekstopisac.

Kada je "My Love" objavljena 18. marta, Mort je oduševilo što legija mladih TikTokera uživa u njegovom debitantskom singlu.

"Ovo je prelepo. Hvala vam što ste podelili svoj poklon", prokomentarisao je jedan tinejdžer.

„Nekako mi je dalo nadu da nikad nisam prestar da nešto počnem“, napisao je drugi.

- Suzan i ja nismo mogli da verujemo kada smo je prvi put slušali. Bilo je zaista emotivno - vratilo nas je na dan kada smo se upoznali - rekao je Mort Blok.

Morton Mort Blok - "My Love":

- Otkrili smo da pesma ima više značenja sada kada smo stariji. Ponovo je postala posebna - dodala je Suzan Blok (81).

Ona se živo seća dana kada joj je Mort prišao na plaži u Atlantik Sitiju, gde su oboje bili  za praznik rada sa prijateljima. Pitao je da li bi mogla da izađe sa njim na sastanak, što je uobičajena praksa u njihovoj starosnoj grupi u to vreme, posebno na plažama, rekla je.

Suzan je razmišljala o tome da na večeru pošalje prijateljuc, a onda se predomislila.

- Već sam rekla da ću ići na večeru sa nekim drugim, ali sam mislila da je (Mort) bolja perspektiva od onog sa kojim sam izlazila. Tako da sam otkazala taj datum, a Mort me je te noći odvezao nazad u Filadelfiju u svom kabrioletu - rekla je ona.

Godinu dana kasnije, imali su stabilnu vezu, ali Suzan, tada maturantkinja, nije bila spremna da se skrasi.

- Nisam želela da se vezujem, ali sam se na kraju predomislila. Zaista smo se zaljubili - rekla je Suzan

Par je dobio dva sina, a ona je radila dajući prezentacije u srednjim školama o zloupotrebi droga i alkohola, dok je on pokrenuo konsultantski posao.

Beba Foto-ilustracija: Pixabay

Sada u penziji, i dalje redovno plešu uz Berija Vajta i njihovu posebnu pesmu, rekla je Suzan Blok.

- Više od svega volimo kako je pesma pomogla našim unucima da saznaju više o nama i našim životima - rekla je ona.

-  Uzbuđeni smo što naši unuci sada uživaju u sopstvenom uspehu zbog nečega što sam napisao 1958. godine. Da nije bilo Meta, prilično sam siguran da bi "My Love" i dalje sedela u fioci - dodao je Mort Blok.

Što se tiče Meta, rekao je da ga je dedina muzička sposobnost inspirisala otkad pamti i da je srećan što drugi sada mogu da iskuse taj talenat.

- Postoji radoznalost i energija koja održava mlade, i njega, i moju baku. Njihova pesma "My Love" deluje kao da je izvučena iz '50-ih, ali je i vanvremenska. Oslikava njihovu ljubav - rekao je Met Blok.

Video: Kineskinja Nini oduvala izvedbom tradicionalne srpske pesme

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA